Ortak Sağlık Güvenlik Birimi(OSGB) Nedir, Nasıl Açılır ve Ne Kadar Kazandırır?
Ülkemizde son yıllarda OSGB konusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu konuyla ilgili çeşitli sorular sorulmaktadır. Özellikle OSGB nedir ve nasıl kurulur sorusunun cevabı işletmeler açısından büyük bir önem arz etmektedir.
OSGB Nedir?
OSGB, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu konu, tek işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ya da sayılmayan her türlü iş yerine, iş hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır. Bu konuyla ilgili hazırlanan kararname sonrası getirilen zorunluluklar hareketli günlerin yaşanmasını sağlamıştır.
Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği yayınlanmıştır. Bu tebliğ 27417 sayılı Resmi Gazete’de ve 25 Kasım 2009 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece iş güvenliği konusunda yeni ve daha şeffaf bir döneme girilmiştir.
OSGB’nin yasal olarak açılımı ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, mevzuatın gerektirdiği tüm tıbbi ve fiziki donanımlara sahip, işyerlerine iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti için kurulan özel kuruluşlardır.
OSGB Nasıl Açılır?
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından mevzuatın açıklanmasıyla birlikte bu sektöre yatırım yapmak isteyen firmaların sayısı artmıştır. Bu konuda hizmet sunabilmek için bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Yönetmelikte yer alan resmi kurallar şu şekildedir:
Ticaret Sicil Gazetesi: İsim ve unvanları Türkçe tescil ettirilmiş olan firmalardır. Anlamsız kısaltma ve yabancı kelimeler tescil noktasında kabul görmemektedir. Özel kuruluşlar tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının isimleri kullanılamamaktadır.
Taahhütnameler: Belirlenen sürelerde çalışma zorunluluğu bulunan işyeri hekimi için geçerli olacak işyeri hekimliği belgesi ile birlikte, iş güvenliği uzmanı için de iş güvenliği uzmanlığı belgesi bulunmaktadır. Tüm personelin tam süreli iş sözleşmesi ve tam süreli çalışma taahhütnameleri bulunmalıdır.
İzin Belgeleri: OSGB konusundan sorumlu müdürün kabul şerhli görevlendirme yazısı bulunmalıdır. Bunun yanı sıra faaliyet gösterilecek yere ait yapı kullanma izin belgesi bulunmalıdır. Bu noktada yapı kullanım izin belgesi hariç diğer tür belgelerin geçerli olmadığı bilinmelidir.
Planlar: Firmanın faaliyet göstereceği yerin ölçülerinin ve bütün bölümlerinin yer aldığı belirli ölçeğe sahip planın mevcut olması gerekmektedir. Planda odaların metrekareleri ve yönetmelikte ifade edildiği şekliyle hangi amaçlar için kullanılacağı açık bir şekilde yazılmalıdır.
OSGB konusunda hizmet verebilmek için tüm bu şartların yanı sıra tapu kütüğünde mesken olarak kayıtlı bir ana gayrimenkulün bölümlerinde OSGB’nin faaliyette bulunabileceğine dair kat malikleri kurulu tarafından alınan karar da yer almalıdır. Ayrıca binanın dayanıklılığı da önemli şartlar arasında yer almaktadır. Tüm bu şartları yerine getiren ve belgelere sahip olan firmalar OSGB hizmeti verebilmektedir.
Kimler OSGB Açabilir?
OSGB yani Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi konusuna yatırım yapmak isteyenlerin sayısı fazladır. Bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan hareket etmek olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Öncelikle yatırımı düşünen herkes OSGB açma hakkını elde edememektedir. Bu tarz bir firmanın açılması için gereken bazı şartlar bulunmaktadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi sahibi olabilmek için bu alana yönelen kişinin ya da ortaklarından en az birinin A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ya da İşyeri Hekimi unvanına sahip olmalıdır. Firmayı kuran kişi ya da ortaklarından en az bir tanesi bu şartları sağlamıyorsa açma izni verilmemektedir. İşyeri güvenliği konusunda uzman olan ekibe sahip olunmaması da firma açılışının önünde engel teşkil etmektedir.
OSGB açabilmek için belirli miktar bir ücretin yanı sıra gerekli ekibin kurulması gerekmektedir. Firmanın açılması için ayrıca istenilen tüm evraklar da eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Belgelerde eksiklik kalması ya da ekibin yeterli düzeyde olmaması durumunda lisans verilmemektedir. Yine hizmet sunulan binanın gereken şartları karşılamaması da soruna yol açabilmektedir.
OSGB’de Çalıştırılması Zorunlu Olan Personeller
Ülkemizde 2009 yılından beri hayata geçirilen OSGB konusunda gerekli lisansları alanlar gerekli personeli çalıştırmak zorundadır. Günümüzde, işin tehlikesine göre, sanayi kuruluşlarında bir ya da daha fazla işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı bulundurulması gerekmektedir. Bu nedenle firmaların çoğunluğu bu hizmeti özel kuruluşlardan saat başı, haftalık ya da aylık periyotlarla ücret ödeyerek bünyelerine katmaktadır.
OSGB konusunda hizmet sunan özel kuruluşlar bünyelerinde işyeri hekimi, işyeri güvenliği uzmanı çalıştırmalıdır. Bu kişilerin sayısı ve yeterliliği ile ilgili tüm durumlar yönetmeliklerde bildirilmektedir. Buna göre en az bir işyeri hekimi, en az bir iş güvenliği uzmanı ve en az bir diğer sağlık personelinin bulundurulması zorunludur. Bunun yanı sıra tüm birimlerin işleyişinden sorumlu olan ve Bakanlığa gerekli bilgileri verebilecek olan bir sorumlu müdürün de bulunması gerekmektedir. Tüm bu personelleri sağlayan kuruluşlar gerekli izinleri almakta ve sektörde yer almaktadır.
OSGB’de Çalıştırılacak Personellerin Özellikleri Nelerdir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından OSGB konusunda hizmet sunacak olan personelin yeterliliği belirlenmiştir. Buna göre işyeri hekimi hizmeti verecek olan hekimin C lisansına sahip olması gerekmektedir. Bu lisansa sahip olan hekimler resmi olarak OSGB açma, ortak olma ya da firmalara hizmet verme hakkını elde eder.
OSGB bünyesinde hizmet sunacak olan işyeri güvenliği uzmanının A lisansına sahip olması gerekmektedir. Bu lisansı elde eden iş güvenliği uzmanları OSGB işletme, ortak olma ya da sanayi kuruluşlarına belirli ücret karşılığı hizmet sunma hakkı elde etmektedir. Bunun yanı sıra firma bünyesinde görev yapan diğer sağlık personelinin de ilgili alandan mezun olması gerekmektedir.
Personel konusunda yeterliliği sağlayan firmalar OSGB konusunda sorun yaşamamaktadır. Bu konuya maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Denetimlerin sıkı bir şekilde yapıldığı unutulmamalıdır.
OSGB Kurma Maliyeti Nekadardır?
OSGB konusuna yatırım yapmayı düşünen kişiler bu işin maliyeti konusunu sıklıkla gündeme getirmektedir. Bu konuyla ilgili maliyeti etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Öncelikle tüm ticari kurumlarda olduğu gibi OSGB konusunda hizmet veren kurumlar da çeşitli vergileri ödemek durumundadır. Bunun yanı sıra yer maliyeti, personel giderleri de hesaba katılmalıdır. İlk aşamada 50 bin TL’nin üzerinde para gerektiren bu sektörde sonraki aşamada yaşanabilecek giderler hesap edilmelidir.
OSGB konusu ilk çıktığı dönemde büyük bir rağbet olmuştur. Özellikle sektöre hazırlık yapmadan girmeye çalışan firmaların çoğalması nedeniyle bakanlık tarafından sıklıkla denetim uygulanmıştır. Yeterlilik sağlayamayan firmaların lisansları iptal edilmiştir. Bu konu hakkında ayrıntıların tam olarak ortaya çıkması ve kuralların uygulanması sonucunda firma sayısı azalmaktadır.
OSGB’den Nasıl Kazanç Sağlanır?
Ülkemizde OSGB firması kuran firmalar firmalara işyeri hekimi sağlamaktadır. Bu hekimlerin ücreti saatlik olarak ödenmektedir. Aynı zamanda haftalık ya da aylık olarak da ücret ödenebilmektedir. Bu da firmanın önemli oranda kazanç elde etmesini sağlamaktadır. Aynı şekilde iş güvenliği uzmanının ücreti de anlaşmaya göre belirli periyotlarla ödenmektedir.
Siz de OSGB konusunda kazanç elde etmek istiyorsanız gerekli belgeleri sağlayarak resmi başvuruda bulunabilir ve önemli gelir kazanma şansı yakalayabilirsiniz.
a sınıfı iş güvenliği uzmanı olacağı nerede yazıyor ? hangi yönetmelikte ? ben göremedim öyle birşey iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliğinde