2. EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

0

İkinci El Araba Nasıl Alınır?

İkinci el araba alırken nelere bakılmalıdır
2. el araba alırken dikkat emeniz gerekenler.

2. el araba almak: Birçok kişi için sıfır araba almaktan çok daha masrafsız ve ekonomiktir. Bu nedenle araç sahibi olmayı düşünen çoğu insan 2. El araba piyasasına bir göz atar. Ancak burada yapılan bazı yanlışlar ya da göz ardı edilen hususlar nedeni ile 2. El araba almak bazen sıfır bir araba almanın maliyetine denk gelmektedir. İşte bu nedenle insanların düştüğü bazı yanlışları anımsatarak 2. El araba alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtlarını bir kez daha sizlere sunmak istedik.

2. El Araba Alırken Sadece Görselliğe Kanmayın

2.el araba nasıl alınır: sorusuna öncelikle görselliğe vurgu yapmak istiyoruz. Herkes için kuşkusuz alacağı ve kullanacağı aracın ilk etapta nasıl görüldüğü çok önemli! Ancak önemle vurgulamak isteriz ki sadece görselliğe kanmayın.

Alacağınız arabanın dış yüzeyinde çizik, darbe izi, çökme, pas, renk dengesizliği gibi olumsuz faktörleri olmaması o aracın hiç kaza yapmadığı, darbe almadığı ya da hasara uğramadığı anlamına gelmez. Size sunulan araç başarılı bir boyama işleminden geçerek karşınızda duruyor olabilir!

Aracın herhangi bir darbe alıp almadığını, onarım görüp görmediğini, eğer dış yüzeyinde bir çizik ya da renk değişimi varsa bunların nedenleri muhakkak satıcıya sorun. Camları, kapı kollarını, kilitleri, silecekleri kontrol edin. Ayrıca direksiyonu kontrol edin. Sorunsuz bir direksiyonun, çevirmelerinize hemen reaksiyon vermesi gerekmektedir. Aşağıdaki video dış görünüşe aldanmamaız gerektiğinin en güzel örneklerinden birtanesidir.

Boyalı – Değişeni Olan Araba Nasıl Anlaşılır?

Almak istediğiniz arabanın boyalı olup olmadığını yada değişen parasının olup olmadığını anlayabilmenin farklı yolları vardır.

Temas yoluyla anlayabilmek için: Öncelikle şüphelendiğiniz bölgede ve sağlam olduğunu düşündüğünüz bölgede parmaklarınızın ucuyla gezinin boyalı kısım genellikle prüzlü olacaktır.

Görsel yolla anlayabilmek için: Boyalı olduğunu düşündüğünüz kısma yatayla 10 derecelik bir açıyla bakın eğer boya varsa dalgalanmalar ve pürüzler göreceksiniz.

Ölçüm Cihazıyla: Araçta boya olup olmadığının anlamanın en kesin yolu boya kalınlık ölçüm cihazıdır. Bu cihazı aliexpress.com sitesinden uygun bir fiyada satın alabilirsiniz.

Değişen olup olmadığı nasıl anlaşılır: 2. el alacağınız araçta değişen olup olmadığını anlayabilmenin yolu ilgili parçanın kalkan boyası varsa altının siyah olmasını teşhis etmektir. Bunu tespitini boyanın zor yapıldığı kapı içlerine çamurluk içlerine bakarak yapabilirsiniz.

İkinci Araba Alırken Süspansiyonları Test Edin

Bir arabanın süspansiyonunun sağlam olması en az motorunun iyi olması kadar önemlidir. Tüm uzmanlar 2. El araba almak için yapılan incelemelerde aynı ortak noktada buluşuyorlar: “Aracın süspansiyonlarının sağlam olup olmadığını görmek için aracı dört tarafından da sallayın. Süspansiyonlar sağlamsa, araç bir kere sallanıp duracaktır. Eğer durmuyorsa bu süspansiyonlarında sorun olduğunu gösterebilir. Yine araç durduğu yerde düz bir şekilde durmuyorsa bu görüntü de süspansiyonda sorun olduğunu gösterir.” İşte bu hususa önemle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aracın Kaputunu Muhakkak Açın!

İkinci el araba nasıl alınır?
İkinci el araba alacaksanız mutlaka kaputunu açın.

 İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekilen bir diğer önemli nokta ise aracın kaputunun muhakkak açılarak motoruna göz atılmasıdır. Motorun su seviyesine, kablo sistemine, elektrik aksamına, arabanın yağına, motor kayışlarına, yağ kalıntılarının var olup olmadığına ve motorun durumuna bakın. Fren ve gaz pedallarında bir aşınma olup olmadığını, aracın çekim kuvvetinin ne durumda olduğunun, lastiklerin son durumunu, lastik basıncını, motorun gücünü gibi önemli etkenleri de anlamak için muhakkak bir test sürüşü gerçekleştirmelisiniz!

Deneme Sürüşünde Bunlara Dikkat Edin!

2. el araba almadan önce yapacağınız bir test sürüşünde öncelikle motorun kolay çalışıp çalışmadığına ve gaz-fren pedallarında aşınma olup olmadığına bakmalısınız. Diğer yandan düz bir yolda giderken ellerinizi direksiyondan çekin. Direksiyonda titreme yaşanıyorsa, rot ayarlarında bir problem vardır. Arabayı çalıştırırken ve sürerken araçtan tuhaf sesler geliyorsa bu bir soruna işarettir.

Egzoz dumanının rengi de araç hakkında ipucu verir. Siyah ve koyu renkli duman normal değildir. Normal olan açık renkli ve gri dumandır. Ayrıca araçla dönüş yaptığınızda aksların sesine de kulak verin. Bir ses geliyorsa sorun vardır. Son olarak test sürüşünde şu kontrolü de mutlaka yapmalısınız. Aracınızı sakin bir yöne çekin. El frenini çektikten sonra aracı vitese geçirerek ayağınızı debriyajdan çekin. Bu durumda arabanın stop etmesi gerekecektir. Eğer etmiyorsa, aracın debriyajı sorunlu demektir. Ve tüm bu kontrolleri yaparken yanınızda aracın sahibi ve araçlardan iyi anlayan bir ustanın da olmasına özen gösterin!

Kaza, Kilometre ve Muayene Sorgulaması Yapın

İkinci el araba alırken mutlaka ama mutlaka plaka yada şasi numarası ile sorgulama yapın. Kilometresi değiştirilmiş araçların veya kaza geçmişini öğrenmek istediğiniz arabanın ne durumda olduğunu öğrenmenin en iyi yolu tramer sorgulaması yapmaktır.

Sorgulama Nasıl Yapılır derseniz; Sms ile öğrenmek için 5664‘e satın almak istediğiniz arabanın plakasını yada şasi numarasını göndermeniz yeterlidir.

Çalıntı Araç Olmadığına Dikkat Edin!

2. el araba almak için araştırma yapanları bir hususta uyaralım: Çalıntı araçlar. Özellikle de 2. El araç piyasası için büyük bir sorun olan bu durum karşısında kendinizi korumanın bazı yolları da mevcut. Bunlardan biri, güvenilir olmayan, tanımadığınız, rastgele yerlerden araç satın almamanız. Diğer bir kontrol ise şudur; almayı düşündüğünüz aracın ruhsatında yer alan motor ve şase numaralarının, araçtaki numaralarla eşleşip eşleşmediğine bakılmasıdır. 2. El araba alırken en güvenilir yol ise ekspertiz raporlu araçların tercih edilmesidir.

 >> İlgili Yazı : OTO EKSPERTİZ AÇMAK KAZANDIRIYOR

Arabayı Yerinde İnceleyin!

2. el araba nasıl alınır
İkinci el araba alırken şase numarasını mutlaka sorgulatın

2. el araba almak ciddi bir iştir. Sonuçta para kazanmak da zor bir süreç. Birikimlerinizi emeğinizi yatıracağınız bu durumu hafife almamalı, bu konuda ani kararlar vermemeli, işi aceleye getirmemelisiniz. Arabayı yerinde inceleyin. A’dan Z’ye her şeyine bakmak, almayı düşündüğünüz aracı bir uzmana inceletmek en doğal hakkınızdır. Bu hususta bazı satıcılar, araçlarını kendi tanıdıkları ustalara kontrol ettirerek size bir rapor sunarlar. Ancak bu durum sizin aleyhinize bir durumdur. Çünkü o raporun hangi şartlarda hazırlandığını bilemezsiniz! Siz kendi güvendiğiniz ustanıza aracınızı inceletin. Ve sakin internet üzerinden bakarak ve sadece satıcıya güvenerek aracı almayınız!

Aracın Muayenesinin En Son Ne Zaman Yapıldığı Kontrol Edin?

2. el araç alırken son olarak şu hususları da göz önünde bulundurun: Aracın son muayenesi ne zaman yapılmış? Araç gerçekte kaç kilometrede? (Kilometre göstergesi üzerinde oynama yapılmaktadır.) Araç yakın bir zamanda bir bakımdan ve tamirden geçirilmiş mi? Aracın kaskosu ve trafik sigortası var mı? Aracın yaşı- yakıt cinsi nedir? Ve aynı model ve yaştaki piyasadaki diğer 2. El araçların satış fiyatları ile sizinki arasındaki fark ne kadardır? Bu farkın nedenleri nelerdir? Sorgulama için 5664’e satınalmak istediğiniz plakayı göndermeniz yeterli olcaktır.

 >> İlgili Yazı: En Çok Tercih Edilen Otomatik Vites Araba Modelleri

Önceki İçerikTÜRKİYE ZENGİNLERİ NE İŞ YAPIYOR?
Sonraki İçerikDul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır ve Nasıl Hesaplanır?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz