En Çok Et Veren 5 Büyükbaş Hayvan Irkı

0

Ülkemizin en büyük avantajlarından biri bereketli topraklara sahip olmasıdır. Toprağın bereketli olması hayvancılık sektörünü de doğrudan etkiliyor. Ancak, ülkemizde bulunan mevcut sığır ırklarının 6’sı düşük verimli ırklardan oluşuyor. Biz de et verimi en yüksek 5 büyükbaş cinsi hangileridir, bunu araştırdık.

Et Verimi En Yüksek Büyükbaş Hayvan Cinsleri

Dünya üzerinde 600’den fazla sığır ırkı bulunmaktadır. Milyonlarca yıl önce evcilleşmeye başlayan bu hayvanlar zaman içinde etçi ya da sütçü ırklar olarak ayrılmıştır. Et veren ırkların en büyük farkı sütlerinin sağılmamasıdır. Sütü yalnız buzağıya besin olarak kullanılır. Ayrıca uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar. Doğurganlık, süt veren ırklarla göre daha fazladır.

Et verimi en yüksek büyükbaş ırkları denince sayısız yabancı ırk gelebilir. Fakat burada önemli bir detay var. Bu ırkların birçoğu Türkiye’ye adapte olamamış ya da besiciler tarafından benimsenmemiştir. Türkiye’ye adapte olabilen ırklar da yerli ırklarla melezlenerek düşük olan verimlilik artırılmıştır. Bu yüzden size Türkiye’de et verimi en yüksek 5 büyükbaş cinsi hakkında bir liste sunabiliriz.

5Angus:

En verimli büyükbaş
En çok et veren hayvan angus

Son yıllarda bu cinsin adını et ithalatı konusunda epey duyduk. İskoçya’da türeyen bir ırktır. Angus, diğer etçi ırklarla göre daha kaliteli et üretimine imkan sağlamaktadır. Bunun sebebi ise toplam yağ oranının %10’un altıda olmasıdır diyebiliriz. Bu da etin kalitelisi artıran bir özelliktir. Ayrıca Angus’un yağı kas lifleri arsında mükemmel bir şekilde dağılır. Üretilen et daha lezzetli olur. Bu ırka siyah ya da kızıl renklerde ve boynuzsuz olarak rastlanır.

İlgili yazı: 100 Başlık çiftlik kurulum maliyeti

4Hereford

En çok et yapan hayvan ırkları
Hereford

Etçi sığır ırkları arsında besi için en çok tercih edilen cinslerden biridir. Dünyaya İngiltere’nin Herefordahire bölgesinden yayılmaya başladığı için bu isim verilmiştir. Etinde yağ oranı düşüktür. Oldukça iştahlı beslenirler ve bu yüzden çabuk kilo alırlar. Bunu vücut yapılarından anlamak mümkündür. Genellikle kızıl ve kahverengi tonlarda rastlanılır. Bazıları boynuzlu bazıları ise boynuzsuz olarak doğar. Canlı ağırlığı dişilerde 700 kg civarında, erkeklerde ise 1 ton civarındadır.

3Limousin

Limousin

İlk olarak süt üretimi için besiye alınmış fakat yüksek et verimi ve kaliteli et üretimi yapmasından dolayı etçi ırklar arasına girmiştir. Ana vatanı Fransa’nın Limousin bölgesidir. Uysal bir yapıya sahip olması sürü bakımını kolaylaştırmaktadır. Kızıl tonlarında tüylere sahiptir. Yağ oranı düşük, et kalitesi yüksektir. Canlı ağırlığı dişilerde ortalama 700 kg civarında, erkeklerde ise ortalama 1100 kg civarındadır.

2Şarole

En verimi yüksek ırklar
Şarole

Ülkemizde yeni yeni ismini duyduğumuz bu ırkın ana vatanı Fransa’dır. Charolais bölgesinden yayıldığı için bu ismi almıştır. En kolay adapte olan ırklardan biridir. Soğuktan çabuk etkilenmezler ve bağışıklık sistemi kuvvetlidir. Yağ oranı oldukça düşüktür. Buna nazaran etin kalitelisi de yüksektir. Krem rengi ya da kirli beyaz renkte görülürler. Kaslı yapılarından dolayı fazlasıyla cüsseli görünürler. Canlı ağırlığı dişilerde ortamla 900 kg civarında, erkeklerde ise ortalama 1300 kg civarındadır. İyi bakımla 12 yavruya kadar doğurganlığı devam edebilir.

1Simental

Simmental
Simmental et verimi yüksek

Ülkemizde sarı – alaca olarak tanınan ırk, İsveç’ten yayılmaya başlamıştır. Dünyada en fazla tercih edilen türlerin başında gelir. Bunun sebebi ise diğer etçi ırklar gibi yalnızca et üretimi yapmaz. Kombine ırk denilen Simental cinsi aynı anda yüksek kalitede süt ve et üretimi yapar. Adaptasyon problemi yaşamadıkları için her yerde yetiştirilebilirler. Tüyleri sarı ve beyaz renklerin karışımıdır. Standart olarak alın, baş ve kirpikleri beyaz olarak doğarlar. Canlı ağırlığı dişilerde ortalama 800 kg, erkeklerde ise ortalama 1300 kg civarındadır. ` et randımanı sağlar.

Yabancı sığır ırkları arsında Belçika Mavisi, Danimarka Kırmızısı, Beefalo gibi çok yüksek verimlilikte et üretimi yapan yüzlerce sığır cinsi bulunmaktadır. Bunların çok yüksek et verimi olsa bile, bu cinslerle Türkiye’de geniş kapasitede bir besi çiftliği kurmak pek mümkün görünmüyor. Zaman zaman ülkemize farklı cinsler getirilip adapte etmenin yolları araştırılmaktadır. Ancak şu an için ülkemizde et verimi en yüksek 5 büyükbaş cinsi bu saydıklarımızdır diyebiliriz. Yerli ırklar arsında Boz, Doğu Anadolu Kırmızısı, Güney Anadolu Kırmızısı, Yerli Kara, Kırım Sığırı gibi cinsler en çok bilinenlerdir. Fakat et verimi diğer yabancı cinslere kıyaslandığında daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Türkiye’de Sığır Yetiştirmenin Avantajları

Türk kültüründe besicilik aile mesleği olarak görülen ender mesleklerden biridir. Bu da püf noktaların babadan oğla geçerek, uzun vadede verimin artırılmasında büyük katkı sağlamıştır. Bu artışı sayısal değerlerde çok daha rahat görebiliyoruz. 1991 yılında, ülkemizde yerli – yabancı olmak üzere toplam 11 milyon 973 bin büyük baş bunmaktaydı. 2018 yılına geldiğimizde bu sayı 16 milyona ulaşmıştır. Bu konuda iklim ve coğrafyanın etkisi oldukça büyüktür. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önde gelmektir.

Ancak son yıllarda köyden kente göçün artması, yerli ırkların yetersiz verimliliği, tarımsal üretimin maliyetine bağlı olarak girdi maliyetlerinin de artması besicilik yapmak isteyen birçok yatırımcının önünü kesmekteydi. 2000 yılından itibaren bu konuda yeni düzenlemeler yapıldı. Çiftlik kurmak isteyenlere devlet desteği ve teşvik payları verilmeye başlandı. Bu sayede büyükbaş hayvancılık tesislerinde büyük ölçüde artış sağlandı. Siz de devlet desteği ile çiftlik kurmanın detayları ile ilgileniyorsanız bununla alakalı ”Devlet destekli çiftlik kurmak.” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Önceki İçerikAnket Doldurarak Para Kazanılır Mı?
Sonraki İçerikEczacı Kalfası Nasıl Olunur?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz