Eczacı Kalfası Nasıl Olunur?

0
Eczacı çalışanı
Eczacı Kalfası Nasıl Olunur?

Sağlık sektöründe en kolay iş imkanı sağlayan alanların en önde geleni eczacılık dalındadır. Hızla büyüyen yerleşim bölgeleri ve her gün yenisi açılan hastaneler, beraberinde yeni ecza dükkanlarını getiriyor. Her eczacı yanında çalıştırmak üzere en az bir kalfaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle eczacı kalfası nasıl olunur, eczacı kalfası ne iş yapar, bu konulara daha yakından bakabiliriz.

Öncelikle eczacı kalfası nedir, bunun tanımını yapalım. Eczacı kalfası ya da eczane teknisyeni olarak bilinir. Bireysel olarak eczane açma imkanları yoktur. Diploma sahibi bir eczacının gözetimi altında çalışarak müşteri ile ilgilenebilirler. Ayrıca eczanenin rutin işlerinde eczacıya yardımcı olurlar. Kalfa olmak için birçok eğitim fakültesinde özellikle açılan özel bir bölüm yoktur. Lise ya da dengi okullardan mezun olan bireyler için çeşitli yollardan eczacı kalfası olmanın önü açılmıştır.

Eczacı Kalfası Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Eczacı kalfası nasıl olunur sorusuna cevap olarak sizlere farklı seçenekler sunabiliriz. Böylece size en uygun şekilde bu işe adım atabilirsiniz.

  1. Usta Çırak: İlk olarak deneyebileceğiniz yol, usta çırak yöntemidir. Bu seçenek özellikle genç yaşta bu işe girmek isteyenler için uygun olabilir. Uzun yıllar bir cezacının yanında çalışarak kişiler zamanla ilaçları tanır, reçeteleri okuyabilir. Bu sayede ehil olmuş kişiler eczacı kalfası olabilir.
  2. Kurslar: Günümüzde eczacı kalfası olabilmek için açılan kursalar bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği ve Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu kurslar yasal adı ile Eczacı Teknisyenliği Eğitimi olarak biliniyor. En az lise mezunu olan her aday bu kurslara başvuru yapabilmektedir. Eğitimler 1 buçuk ay, 2 ya da 3 ay gibi çeşitli zaman dilimlerinde tamamlanır. Kursu başarı ile tamamlayan adaylar aldıkları sertifika ile eczacı kalfası olabilirler.
  3. Yüksekokul: Son seçenek ise üniversitelerin eczacılık hizmetleri eğitimi veren yüksek okullarından mezun olmaktır. Ancak bu eğitimi şu an için ülkemizde yalnız 5 üniversitesi vermektedir. Ankara, Hacettepe, Anadolu, İnönü ve Mersin Üniversitesi bu eğitimi veren okullardır. Diğer seçeneklere göre daha zor görünse de bu yolla en donanımlı kariyer elde edilebilir. İki yıl süren eğitimde Anatomi, Temel Kimya ve Temel Biyoloji, Eczane Teknikerliği ve Temel İlkeleri, İlaç Şekilleri, İlaç ve Zehir Bilgisi gibi çok detaylı derslerin yanında İlk Yardım dersleri de veriliyor.

Eczacı kalfası nasıl olunur sorusunun cevabı çok çeşitli olsa da son dönemlerde çıkan haberlere göre bu yol teke düşürülebilir. Yani eczacı kalfası olmak isteyenler için ileride yalnız yüksek okul mezunu olma şartı gündeme gelebilir. Vereceğiniz kararda bu ihtimali göz önünde tutmanızı tavsiye ederiz.

Eczacı Kalfası Ne İş Yapar?

Bu işi yapmaya karar verdiniz fakat tam olarak eczacı kalfası ne iş yapar, bilmiyorsanız sizin için çalışma prensiplerini sıralayabiliriz. Eczacı kalfası:

  • Müşterileri karşılar,
  • İlaçlar hakkında müşteriyi bilgilendirir,
  • Tansiyon ölçer, gebelik testi hakkında yönlendirir, kan şekeri ölçer,
  • Basit ilk yardım gereken durumlarda ilk yardım yapar,
  • Eczanenin temizliğini ve ilaç raflarının düzenini sağlar,
  • Eczanede satılan ilaçların kayıtlarını tutar ve fatura bilgilerini düzenler,
  • İlaçların son kullanma tarihi gibi önemli notları tutar,
  • Ödeme yapan müşteriler ile ilgilenir fiş düzenler,
  • Eczane içinde bulunan araç ve gereçlerin düzenli yapılması gereken bakımları ile ilgilenir,
  • Eczanenin nöbet günlerinde nöbete kalır.

Tüm bunlara bakacak olursak tam anlamıyla bir eczacının yapması gereken tüm işleri yapabilir. Fakat eczane açma yetisi olmadığı için diplomalı bir eczacının gözetiminde bulunması gerekir. Ayrıca her işte olduğu gibi eczacı kalfasında da aranan belli başlı özellikler vardır. Bunlardan en önemli olanları kalfanın güler yüzlü, disiplinli, temiz ve titiz olmasıdır.

Benzer Yazılar:
– Reprezantlık Nasıl Yapılır?
– Yeni İş Fikirleri için tıklayın.
– Geleceğin Mesleklerini Sıraladık

Önceki İçerikEn Çok Et Veren 5 Büyükbaş Hayvan Irkı
Sonraki İçerikKimler Emlakçılık Yapabilir?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz