
Özel güvenlik görevlisi; halk arasında asayişin sağlanması, can ve mal güvenliğinin korunması, polise ihtiyaç duyulmadan düzenin sağlanması için çalışan kimselere denir. 2002 yılında çıkarılan bir yasa ile alış veriş merkezleri ve kapalı alanlarda 50 kişiyi aşan kalabalıkların toplandığı alış veriş merkezlerinde, özel mağazalarda ve mekanlarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasını zorunlu tutan bir yasa çıkarılmıştır.
Bu mesleğin öneminin arttığı bu günlerde sizler için güvenlik görevlisi nasıl olunur, şartları nelerdir ve kimler güvenlik görevlisi olabilir inceleyelim.
Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur?
Özel güvenlik görevlisi olmak için öncelikle bir özel kursuna gitmeniz gereklidir. Silahlı ve silahsız olarak verilen bu kursu alıp, kurs sonunda Milli eğitim Bakanlığının yapmış olduğu sınavı geçerek güvenlik görevlisi olmaya hak kazanıyorsunuz. Her yıl 6 defa yapılan bu sınavdan en az 60 puan alarak başarılı olmak zorundasınız. Sınavda başarılı olamadığınızda yıl içindeki diğer sınavlara sınav harç ücretini yatırarak katılabilirsiniz.
Eğer silahlı güvenlik görevlisi olacaksanız 120 saatlik silah temel eğitimi almanız gerekecektir. 15 gün temel ders ve 3 gün silah dersi olarak verilen bu dersleri aldıktan sonra poligonda atış talimi yapmalısınız. Yazılı sınavdan başarılı olduğunuzda bir de silahlı sınava katılmanız gereklidir. Silah sınavında başarılı olduğunuzda artık silahlı bir güvenlik görevlisi oluyorsunuz. Bu kursların sonrasında Milli eğitim Bakanlığı onaylı sertifikanızı alarak kamu kurum , kuruluşlarında, özel sektörde güvenlik görevlisi olarak çalışabilirsiniz.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için gerekli şartlar

Özel güvenlik görevlisi olabilmenin şartları vardır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
1 ) Öncelikle 21 yaşını doldurmuş olmanız gereklidir. Eğer 21 yaşından gün almamışsanız bu işi yapamazsınız.
2 ) Kesinlikle sabıka kaydınızın olmaması gereklidir. Sabıka kaydı olan kişiler güvenlik görevlisi olabilmek için başvuruda bulunamazlar.
3 ) Bu işi yapmak isteyenler için en az lise mezunu olma şartı getirilmiştir. Lise mezunu olmayan kişiler güvenlik görevlisi olamaz.
4 ) Silahsız güvenlik görevlisi olabilmek için başvuru yapacak kişilerde eğitim düzeyi ortaokul mezunu olarak belirlenmiştir.
5 ) Özel güvenlik görevlisi olabilmek için özür derecenizin yüzde 15 i geçmemesi gereklidir. Özür dereceniz yüzde on beş üzerindeyse bu mesleği yapamazsınız.
Tüm bu şartları sağlıyorsanız Milli eğitim Bakanlığı Onaylı bir özel güvenlik görevlisi yetiştirme lisansı olan kursa başvuru yapmak ve temel eğitimleri alarak yapılacak sınavlardan başarılı olmanız yeterlidir. Sınavlarda başarılı olduğunuz takdirde sertifikanızı alarak özel güvenlik kurumlarına başvuru yapabilir veya özel sektörde çalışabilirsiniz. Silahlı özel güvenlik görevlileri için banka ve özel kamu kurumları gibi alanlarda kadrolu çalışma imkanı da bulunmaktadır.
Güvenlik Görevlisi Ne İş Yapar?
Özel güvenlik görevlisi olarak da adlandırılan özel güvenlik görevlileri mekan içi iletişim, yönlendirme, koruma, ilk yardım gibi bir çok konuda yardım alabileceğiniz kişilerdir. Güvenilik görevlisinin yapmakla yükümlü olduğu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1 ) Koruma ve güvenliği sağlama ile yükümlü olan özel güvenlik görevlileri kapı giriş kontrolü, düzen sağlama ile de sorumludur.
2 ) Toplantılarda, spor müsabakalarında ve konser gibi sahne gösterilerinde kimlik kontrolü yapma, güvenliği sağlama ile sorumludur. Toplanma alanı sınırları içinde güvenliği sağlama ve asayişi koruma görevi vardır.
3 ) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma, asayişi tehdit eden kişi ve kişileri etkisiz hale getirme yetkisine sahiptir. asayişi bozan, düzene karşı gelen ve halkın can güvenliğine tehditte buluna kişileri etkisiz hale getirmek ve gerekirse zor kullanma hakkına sahip olan güvenlik görevlileri silahlı özel güvenlik görevlisi sertifikasına sahipse ve silahı varsa silah kullanma yetkisine de sahiptir.
Daha çok iş fikri için İş fikirleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.