Kimler Emlakçılık Yapabilir?

0
Emlakçılık nasıl yapılır
Emlakçı olmak için bunları yapmalısınız.

Emlakçılık asla sonu gelmeyecek olan iş alanlarından biridir. Sürekli yeni yerleşim alanları inşa edilen ve ulaşım araçları pazarlanan bir dönemde yaşıyoruz. Bu da emlak sektörünün her geçen gün hızla büyümesine sebep oluyor. Değişen faiz oranları zaman zaman sektörü durgunlaştırsa bile talepler giderek arttığı sürece yeniden hız kazanacaktır. Kimler emlakçılık yapabilir sorusuna cevap vermeden önce emlakçı ne iş yapar hakkında kısaca bilgi verebiliriz.

Emlakçı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Artık elinde üç daire olan herkes emlakçılık yapamıyor. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte emlakçılık için aranan şartlar attı.

Öncelikle emlak danışmanlığının yalnızca alım satım işinden ibaret olmadığı bilinmelidir. İşin içinde uzmanlık gerektiren birçok prosedür bulunuyor. O nedenle emlakçı olmak isteyenlerin yüksek okul mezunu olmaları aranan şartlar arasındadır. Adaylarım eğitim görebileceği bölümler şunlardır:

  • Emlak ve Emlak Yönetimi ön lisans programını tamamlamak.
  • Mühendislik fakültelerinin harita ve kadastro, inşaat, mimarlık ya da şehir planlama bölünmelerinden mezun olmak.
  • Hukuk, siyasal, iktisat, işletme, ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak.
  •  Bu bölümlerin iki yıllık ön lisans programından mezun olmak ya da Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak aranan şartlara dahildir.

Elbette yalnızca diploma yeterli gelmeyecektir. Emlakçı olmak isteyenlerin Emlak Müşavirliği Lisans Sınavını kazanmış olması ve üç ay teorik, üç ay uygulamalı olarak staj tamamlaması gerekiyor.

Bu saydığımız okullardan mezun olmayan fakat emlakçılık yapmak isteyenler için emlakçılık belgesi diye bilinen emlakçılık yetki belgesi alma imkanı verilmiştir.

Bu sayede yasal yollardan emlakçılık yapabilirsiniz. Aksi takdirde ağır cezai işlemlerle karşı karşıya kalınması mümkündür. Emlakçılık yetki belgesi zorunluluğu eski yeni fark etmeksizin tüm emlak sektörünü ilgilendiren bir konudur. Emlakçılık belgesi hakkında detaylı bilgi almak için ”Emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Emlakçı Ne İş Yapar? Ne Kadar Para Kazanır?

Emlak; sözlük tanımı olarak varlık, mülk anlamına gelse de genel anlamda taşınmaz eşyalara verilen isimdir. Emlakçılar da bu taşımaz eşyaların yani bahçe, ev, arsa gibi mülklerin satışı ve kiralanması için çalışılan kişilerdir. Türkiye İş ve İşçi Kurumu, meslekler sözlüğünde emlakçılar için iş tanımını maddeler halinde sıralamıştır. Bu maddeler şöyledir:

  • Satılık ya da kiralık olarak yeni iş ve arsa alanlarını tespit etmek,
  • Müşterilerinin istekleri doğrultusunda hareket ederek ihtiyaçları karşılamak,
  • Arsa ve ev fiyatlarını yerlerine ve türlerine göre sınıflandırarak liste yapmak,
  • Gayri menkullerin pazarlanması konusunda yeni teknikler üretmek,
  • Müşterilerin ilgisini çekmek için tanıtım ve reklam yapmak,
  • Satılması ya da kiralanması istenen emlak için ilanlar vermek,
  • Satılan ya da kiralanan emlak için belirlenen usullere göre sözleşme yapmaktır.

Emlakçılar satıcı ve alıcıyı bir araya getirerek makul fiyatlar üzerinden anlaşmalarını sağlar. Satıcı adına vekalet ederek resmi işlemleri yürütür. Alıcılar için de kredi almak gibi prosedürlerde destek olarak iki tarafın da ihtiyaçları yönetir.

Emlakçılar ne kadar kazanır?

Bir işe girmeden önce doğal olarak ne kadar kazanç sağladığı merak edilir. Emlakçılar ne kadar kazanır sorusuna ne yazık ki net bir cevap vermek pek mümkün değil. Bu gelir miktarı yapılan işin büyüklüğüne göre değişmektedir. Günümüzde emlakçılar yapılan işlemlerin karşılığında alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere %3 komisyon alır. Bu da toplamda %6’lık bir pay demektir.

Örneğin yapılan bir alış satışın miktarı 100 bin lira ise emlakçı toplamda 6 bin lira gelir elde etmektedir. Kısaca kazanılan para, emlakçının sattığı gayri menkule yani verilen hizmete göre değişmektedir.

Benzer Yazılar:
Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Ekonomik krizde ev arsa alınır mı?
En kazançlı emlak yatırımı hangisi?

Önceki İçerikEczacı Kalfası Nasıl Olunur?
Sonraki İçerikEmlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz