İş Görüşmeniz Mülakat Şeklinde İse Bunlara Dikkat Edin
Çalışma hayatının bir parçası olan ve iş hayatına atılmadan önce geçilecek ritüellerden sayılan mülakat günümüzde sözlü sınav olarak da bilinmektedir. Yazılı sınavlara oranla daha zor görülen ve çoğu kişinin stres yaşamasına neden olan mülakatlara katılmadan önce mülakatta sorulacak sorulara hazırlıklı olmanızda fayda vardır.
Her iki tarafında birbirini ölçüp tartmasına yarayan mülakatlarda üst kademedeki insanlara karşı başarılı bir profil çizmek istiyorsanız işte yapmanız gerekenler…
Mülakata Giderken Hazırlıklı Olun
Mülakatlar işverenlerin çalışan seçmesi konusunda işlerini kolaylaştıracak bir aşamadır. Her işveren mutlaka işten anlayan ve profesyonel diyebileceğimiz insanlar seçmek isterler. Bunu anlamak içinde mülakata gelen adaylara çeşitli sorular yöneltebilirler. Soruların cevaplarını verebilmek adına heyecanı yenmek yeterli değildir. Her ne kadar heyecanlı olursanız olun bilginiz yoksa heyecanınızı yenmeniz bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle mülakata giderken hazırlıklı olmalı ve iş alanında sorulara cevap verecek niteliğe sahip olmanız gerekir.
Dış Görünüşünüz Zihinlerden Silinmez
Mülakatlarda en önemli ayrıntılardan biri de dış görüntüdür. Temiz, düzenli ve sizi işin ciddiyetine vakıf bir insan olarak gösterecek kılık kıyafet seçimi mülakatta olumlu bir izlenim bırakacaktır. Ayrıca dış görüntünüzle uyumlu olarak kibar ve ağırbaşlı bir duruş da sergilemeniz mülakatta dikkat edilmesi gerekenlerden biridir.
- Erkek adayların takım elbise ve ya ciddi durabilecek nitelikte kıyafetler giymesi gerekir.
- Bayanların ise ciddi durmalarını sağlayacak etek, ceket tipi kombinler yapması gerekir.
- Mülakatta dikkat edilmesi gerekenlerden biri de makyaj ve kokudur. Sigara ve ya parfüm kokusu gibi insanlarda farklı intibalar bırakacak kokular tercih edilmemelidir. Makyaj ise abartılı olmayacak şekilde yapılmalıdır.
- Aksesuar kullanımında da aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca kot ürünlerde tercih edilmemelidir.
- Mülakata gelirken saçların düzgün olmasına, ayakkabı seçimine de dikkat edilmelidir.
Mülakata Pozitif Başlayın
Mülakata girdiğiniz zaman ciddiyetinizle birlikte mülakat yapan kişilere selam vermeniz ve hafif tebessüm etmeniz mülakatı pozitif yapacaktır. Konuşurken kendinizi tanıyan biri olarak konuşmanız ve ses tonunuzu düzgün kullanmanız sizin için büyük bir artı olacaktır. Mülakatın tamamen mülakatı yapan kişinin inisiyatifine göre şekilleneceğini düşünmek yerine herkesin belli bir değerlendirmeye alındığını düşünmek de mülakatta pozitif olmayı sağlayacaktır. Mülakat hakkında ön yargılar taşımak kişiye sadece kaybettirir.