Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

0
kaza sonucu deger kaybi nasil alinir
Araç değer kaybı nedir nasıl başvurulur ve nasıl alınır?

Araç değer kaybı; kazaya karışan bir aracın ikinci el araç piyasasındaki değer kaybını niteleyen bir kavramdır.  Kazaya karışan bir aracın metal parçalarından birinin veya bir kaçının boyanması sonucunda değerinden daha aşağı bir değere satılması aracın değer kaybını ortaya koyar.  Kaza geçiren bir araç profesyonel eller tarafından onarılmış olsa bile değer kaybı yaşar.

Araç değer kaybı eskiden göz ardı edilen bir kavram iken günümüzde yeni çıkan yasalar sonucunda artık öncelik haline gelmiştir.  Kazaya sebebiyet veren tarafın sigorta şirketi tarafından  eskiden sadece araç onarımı karşılanırken günümüzde artık aracın değer kaybı da hesaplanarak araç sahibine ödenmektedir. Araç sahibi belirli yöntemleri izleyerek ve gerekli evrakları tamamlayarak araç değer kaybının karşılanmasını isteyebilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplanırken dikkate alınan başlıca hususlar şu şekildedir;

  1. Aracın üretim yılı,
  2. Aracın markası, modeli ve donanımı,
  3. Aracın hasar geçmişi ve var ise hasarların niteliği,
  4. Aracın trafik tescil tarihi ve trafiğe çıkış tarihi,
  5. Aracın ikinci el piyasa değeri,
  6. Aracın mevcut durumu ve ezpertizi,

Gibi etkenler  dikkate alınır. Bu etkenlerin her biri araç değer kaybını doğrudan etkileyen ve değer kayıp miktarını belirleyen hususlardır. Bu nedenle aracınızın kazaya karışması durumunda bu etkenleri belgelemeli ve başvurunuzu yapmalısınız.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

arac değer kaybı hesaplama
Arac değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?

Kazaya karışan  ve kusur oranı bulunan veya kazaya sebebiyet veren taraflardan kusuru bulunanlar değer kaybını karşılayacak olan taraflardır. Kazaya sebebiyet veren ve kusuru olan kişilerin sigorta şirketleri ile sorun yaşamamak için kaza sonrası iki taraf birlikte giderek araç kaza expertizi yaptırmalı ve aracınızın ikinci el piyasasından kazadan önce değerini gösteren bir belge hazırlamalısınız.

Expertiz raporunuz ve aracınızın satış bayisinden ikinci el piyasa değerini gösteren değer belgeniz ile sigorta şirketine bir dilekçe ile başvuru yapmalısınız. Sigorta şirketi dilekçenizi işleme koyarak sizin için bir değer kaybı bedeli belirleyecektir. Bu bedel sizi tatmin etmiyorsa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapabilirsiniz.

Sigorta şirketleri en az kayıp yaşamak adına kişilere çok düşük değer kayıp bedelleri çıkarmaktadırlar. Bu durumda sigorta tahkim komisyonuna başvurarak değer kaybınızın yeterli olarak karşılanmasını, expertiz raporunuzu ve araç değer bedelinizi gösteren belgeniz ile  değer kaybınızın karşılanmasını istemelisiniz. Sigorta tahkim kurulu sizin dosyanızı görüşecek ve size bir araç değer kaybı belirleyecektir. Sigorta şirketi bu bedeli ödemekle mükelleftir.

Araç Değer Kaybı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

1 ) Araç değer kaybı için başvuru süresi kaza tarihinden itibaren 2 yıldır.  2 yıl içerisinde belgeleriniz ile başvuru yaparak  araç değer kaybınızın karşılanmasını isteyebilirsiniz. 2 yılı geçtiğinde ise zaman aşımı olacak ve her hangi bir hak iddaa edemeyeceksiniz.

araç değer kaybi başvurusu
Kaza sonucu araç değer kaybı oluşur. Bu değer kaybı nasıl alınır?

2 ) Araç değer kaybı sigorta şirketi tarafından karşılandığı için araç kaskosunu etkilemez.  Ancak bazı sigorta şirketleri kasko poliçesinden araç değer kaybını karşıladıkları için kaskonuz delinebilir.

3 ) Araç değer kaybı kaza sırasında yalnızca bir araç için geçerlidir. Zincirleme araç kazasında veya iki aracın karıştığı bir trafik kazasında yalnızda kusur oranı en az olan aracın değer kaybı sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır.

4 ) Zincirleme bir trafik kazasına karışmış veya zincirleme trafik kazasına sebebiyet vermiş olan tarafın sigorta şirketi kazada yer alan araçlardan her birinin sınıfına göre değerlendirme yapamaz. Kaza sırasında en az kusurlu olan aracın değer kaybını karşılamak zorundadır. Bazı sigorta şirketleri araç sınıfına göre 2. El piyasa değeri en düşük olan aracın değer kaybını karşılamak gibi kolaycılığa kaçabiliyor. Bu nedenle karıştığınız kazada kusur oranınızı net  bir şekilde belirlemek adına kaza raporunu çok dikkatli bir şekilde doldurmanız gereklidir. Kaza raporu sizin araç değer kaybınız için bir nevi teminat görevi görecektir.

5 ) Kazada hasar gören parçaların daha önceden aynı şekilde değişim/tamir işlemini girmemiş olması gerekir çünkü aynı parçanın ikinci kez değişmesi veya tamir görmesi aracın piyasa değerini de etkilemeyeceğinden araç değer kaybı davasına konu olamaz.

Bu etkenleri göz nünde bulundurarak aracınızın yılı ve modeli ne olursa olsun kazaya karıştığınızda araç değer kaybınızın karşılanmasını isteyebilirsiniz. Aksi durumda Aracınızda oluşan değer kaybı cebinize olumsuz olarak yansıyacak ve aracınızı satarken değerinden daha aşağı fiyata satmak zorunda kalacaksınız. Aracınız ile ilgili olarak yapacağınız baiburular için kendi sigorta şirketinizden yardım alabileceğiniz gibi kendi sigorta şirketiniz tarafından yaptıracağınız expertiz daha etkili olacaktır. Bu nedenle kendi sigorta şirketinizden yardım alamanız daha faydalı olacaktır.

Önceki İçerikEcza Deposu Açmak | Kimler İlaç Deposu Açabilir?
Sonraki İçerikKıdem ve İhbar Tazminatı Nasıl Alınır | Şartları Nelerdir?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz