Belediyede İşe Nasıl Girilir? | Belediyede Çalışma Şartları!

1
Beleiyede işe nasıl girilir
Belediye’de işe girmek

Yerel yönetimlerin en baştaki mercisi olan belediyeler, istihdam açısından da pek çok insan için önemli kurumlardan biridir. Birçok insan bir belediyede kadrolu memur olarak çalışmanın hayalini kurar. Ancak bu o kadar da kolay değildir. Peki, belediyede işe nasıl girilir? Belediyede işe girmek için hangi yollar izlenmelidir? Bu yazımızda bu konuyu sizler için ele aldık.

Belediyelerde İşe girmenin Yolları

Belediyeler, yerel yönetimin en büyük idari mercisidir. Bir ilçeyi veya ili yönetme işi belediyelere aittir. Bu nedenle koca bir ilçenin ya da ilin yönetimini sağlamak, o bölgelere hizmet götürmek için de onlarca birimde iş üretilmektedir. Ve her iş kolu da insanların istihdam edilmesi, çalıştırılması anlamına gelir. Belediyelerde personellerin çalışma şekli 3’e ayrılır. İşçi, sözleşmeli personel ve memur. Belediyede işe girmek için bu 3 yoldan en az birinin denenmesi gerekir. Belediyede işe alımlar ise ağırlıklı olarak sözleşmeli personel üzerinden yapılmaktadır.

Belediyede Sözleşmeli veya Memur olarak İşe Girmek İçin…

Belediyelerde memur ve personel alımları KPSS sınavından alınan puan üzerinden yapılmaktadır. Memurlar için direkt olarak atama ya da düzenlenen yasalarla kadroya geçme şeklinde olurken, yine sözleşmeli personel alımlarında da genel olarak KPSS puanı ile alımlar yapılmaktadır. Bu kıstaslarda belediyede işe girmek için, her belediyenin kendince işe alınacak ilgili birim için belirlediği KPSS puanına ve şartlarına sahip olmak gerekir.

Belediyelerde İşçi Olarak Çalışmak İçin…

Belediyede işe nasıl girilir
Belediyede işe girmek için izlemeniz gereken adımlar

Belediyede işe alımlar için izlenen bir diğer yol da taşeron firmalarla yapılan anlaşmalardır. Genellikle temizlik, park ve bahçeler, hademe, odacı, çaycı, gibi onlarca işçi gereksinimini belediyeler taşeron firmalardan sağlarlar. Taşeron işçiler belediyenin hizmetinde çalışır ancak sigortalarından, sosyal haklarından bağlı bulundukları taşeron firmalar sorumludur! Ve bu işçilerin aldıkları maaş genellikle ya asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzeri şeklindedir.

Belediyede İşe Girebilmek için Hangi Şartlar Aranır?

Belediyede işe girmek kolay bir şey değildir. Çünkü bir kamu kurumu olan belediyelerde işçi ve personel alımları da yasalara ve belediye meclislerince alınan kararlara bağlı olarak yapılır. Her bir birimde çalıştırılacak personel sayısı, bu personelin nitelikleri, alacağı maaş, kazanacağı tüm sosyal haklar ve hatta ne kadar süre ile çalıştırılacağı (sözleşmeli ve işçiler için geçerlidir) gibi maddeler, senede bir defa karara bağlanır. Bu nedenle işçi ve sözleşmeli personel alımı için ilgili takvimi kaçırmamak, zamanında eksiksiz bir şekilde başvuruların yapılması gerekir.

Ancak Türkiye koşullarında ne yazık ki bu tür kamu kurum ve kuruluşlarında işe girmek için bir tanıdık ve sağlam bir torpilin olması da gerekmektedir. Aynı kıstaslara sahip onlarca kişi arasından kimin seçileceğine, bu tanıdık veya torpilin karar verdiği de açıkça bilinen bir gerçektir!

İşçi statüsünde belediyelerde çalışmak için belediyeler elemanlarını taşeron firmalarla yaptığı anlaşmalara göre  alırlar. Her bir anlaşmanın belli bir süresi vardır. Ve işçiler bu süre içerisinde çalıştırılır. Sadece maaşları belediye tarafından ödenir.

Belediye iş başvurusu nasıl yapılır?
Belediyede işe girmek için ne yapılmalıdır?

Belediyelerde sözleşmeli personel ve memur alımları ne zaman olur sorusu için ise belediyeler her yıl ilan yayınlarlar. Ve bu ilanlarda adayların tecrübeleri, KPSS puanları, eğitim seviyeleri, referansları, istenilen vasıflara sahip olup olmadıkları gibi birçok kıstasa göre seçimleri yapılır. Belediye ve bağlı kuruluşlarında norm kadroya uygun olarak yıllık sözleşme ile çalıştırılan uzman ve teknik personel anlamına gelen sözleşmeli personeller ise belediyelerin en sevdiği personellerdir! Çünkü bu personel, idarenin kendisine sunduğu sözleşmedeki kurallar çerçevesinde çalıştırılır ve buna da uymak zorundadır. Sözleşmede  çalıştırılan kişilerin ücretleri, sosyal ve mali hakları belirtilir. Belirtilen bir diğer nokta da personelin çalışacağı zamandır. Yani tüm güç ve kontrol belediyenin elindedir. Belediyede işe nasıl girilir sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkmış oldu.

Belediyelere iş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerde işçi olarak başvuru yapabilmek için ilgili belediyenin insan kaynakları bölümüne CV nizi bırakmanız yeterlidir. Anlaşmalı taşeron firmalarda işe başlamak istiyorsanız ilgili firmanın adresine ulaşarak bu firmayla iletişime geçmeniz ve CV burakmanız daha hızlı sonuç almanızı sağlıyacaktır.

Önceki İçerikBİM’de Maaşlar Ve Çalışma Şartları Ne Durumda?
Sonraki İçerikÇift Anadal Nedir? | 2. Anadalın Avantajları Nelerdir?

1 Yorum

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz