Günümüzde çalışan bayanların merak ettiği, çalışan bayanların doğum izni, süt izni, doğum parası gibi konularda sürekli bir yönetmelik çıkarılıp yasal düzenleme yapıldığından kafanızda oluşan soru işaretlerini gidermek için konuları sizler için araştırıp derledik. Doğum izni, Süt izni, doğum parası kamu çalışanları ve özel sektör çalışanlar için ayrı ayrı yönetmelik maddelerince şu şekilde belirlenmiştir.
Ayrıca yapılan yeni düzenlemelerle kadınların 2 ay doğum izinlerinden sonra çocuk sayısına göre yarım çalışma izni hakkı da verilmiştir. Yarım çalışılan bu dönem için ise anneler işkurdan yarım çalışma ödeneği de alacaklar detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
Doğum parası
Doğum parası doğum yapan anneye yardım olarak verilen paradır. Bu para 1. Çocuk için 300 TL, . çocuk için 400 TL, 3. Çocuk için ise 600 TL olarak belirlenmiştir. Doğum parasını hem kamu çalışanı anneler hem de özel sektör çalışanı anneler alabilmektedir. Doğum parası anne veya babası Türk olanlardan Türk vatandaşlığı bulunan ebeveyne, anne ve babadan her ikiside Türk ise annenin hesabına yatırılmaktadır.
Kamu çalışanı annelerin doğum parası

doğum parasının yanında yeni doğum yapan annelere, yarım gün çalışma hakkı vermiştir. Yeni doğum yapan anne ilk çocuk için 2 ay, 2. Çocuk için 4 ay, 3. Çocuk için 6 ay yarım gün çalışma hakkı getirilmiştir. Ayrıca annenin istemesi üzerine çocuğun okula başlama yaşı olan 5.5 yaşına kadar yarım gün ücretli olacak şekilde yarım gün çalışabilme hakkı verilmiştir.
Özel sektör çalışanı annelerin doğum parası
Doğum yapan anne yarım gün çalışmak isterse yarım günlük maaşını iş yerinden geri kalan yarım günlük maaşını ise İşkurdan alacak şekildedir.
Doğum İzni
Doğum izni, anne adaylarına doğuma belirli bir süre kala ve doğumdan sonra belirli bir süre ücretli olarak verilen izindir. Ücretli doğum izni süresi bittikten sonra annenin isteği üzerine ücretsiz olarak verilen izni de kapsar. Doğum izni;
Kamu çalışanı annelerin doğum izni
doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta ücretli izin şeklinde düzenlenmiştir. Ancak annenin istemesi ve doktorun vereceği rapora göre doğuma 3 hafta süre kalana kadar hamile olan anne adayı çalışabilir. Çalıştığı süre kadar süreyi doğum sonrasında hakkı olan 8 haftanın üzerine ekleyebilir. Doğumun ardından ücretli izin bitince anne adayı isterse 6 yıla kadar ücretsiz izin ve doktor raporu ile 6 ay daha izin kullanbilir. Çoğul gebelik olması durumunda doktor raporu ile 16 haftalık doğum izninin üzerine 2 hafta daha eklenerek 18 haftaya çıkarılır.
Özel sektör çalışanı annelerin doğum izni
Doğum izni; özel sektör öalışanı anne adayları içinde doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta şeklinde düzenlenmiştir. Anne adayları doğumdan önce çalıştıkları süre kadar kamuda olduğu gibi doğumdan sonrasına ekleyebilmektedirler. Özel sektörde doğumdan sonraki ücretsiz izin süresi 6 aydır. 6 aylık ücretsiz izinden sonra kamudaki gibi iş garantisi yoktur, iş verenin insiyatifindedir. Çoğul gebelik olması durumunda 16 haftalık doğum izninin üzerine 2 hafta daha çoğul gebelik doğum izni eklenmektedir.
Özel sektörde, ücretli izinlerin ücretlerinin tamamı, rapor sürenizin bitiminde SGK tarafından bankaya adınıza yatırılması ile alabilirsiniz.
Süt İzni
Doğum yapan anne adayının 1 yaşından küçük bebeğini emzirmesi için alacağı izindir.
Kamu çalışanı annelerin süt izni
Yeni doğum yapan annelere ilk 6 ay için 3 saat sonraki 6 ay için 1.5 saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatlerde kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılmıştır. Kadın memur istediği saatlerde süt iznini kullanabilir ve bu süre çalışma saatlerinden sayılacaktır.
Özel sektör çalışanı anne lerin süt izni
Yeni doğum yapan anne 1 yıl boyunca günde 1.5 saat süt izni kullanabilir. Sür izni saatlerinden çalışan anne tercihi esastır.