Dükkan Yeri Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? | İş Yerini Nereye Açmalı?

0

İşyeri Açacakların Yer seçimi Yaparken Dikkat Etmesi Gerekenler

Kendinize yeni bir iş fikri buldunuz, yeterli paranız var ama tek bir şey eksik dükkanınızı nereye kuracağınızı bilmiyorsunuz. İşyerinizin konumunu seçerken nelere dikkat etmelisiniz. Buyurun okuyalım…

Bir iş yeri açmak isteyen herkesin uzun uzun uğraşarak karar verdiği dükkan yeri seçimi basit bir konu değildir. Dükkan yerini belirlerken  bir çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Mağaza yeri konumu işletmenizin tutunmasını, büyümesini sağlayacağı için özenle üzerinde durulması gereklidir. Büyük işletmelerin bu konuda ciddi fizibilite çalışması yaptı bu konuda sizlerin kendi çabalarınızla yapmanız gerekenleri yazacağız.

Dükkan seçiminde mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar:

Lokasyon(Konum) Seçimi

İşletme açarken yer seçimi nasıl olmalı
İşyeri açarken dükkanınızın konumu önemlidir

Lokasyon dükkan seçiminin en önemli noktasıdır. Dükkan için tercih edeceğiniz yer şehrin ulaşım yolları üzerinde olmalıdır. Ayrıca ulaşım yollarının çevresinin de gelişmiş olması gerekir. Potansiyel müşteri sayınızın fazla olması  tutunma sürecinin daha hızlı olmasını sağlar.

Müşteri Grubu Analizi

Yer seçiminizde etkili olan etkenlerden biri de müşteri analizidir.  Dükkan yeri çevresinde yaşayan insanların demografik yapısı satacağınız ürün veya hizmetin hitap edeceği kitle olmalıdır.

mağazayı nereye kurmalı
İşyerini açarken müşteri analizi yapmalısınız?

Genç tişörtleri satacağınız bir dükkan için yaşlıların yoğun olarak yaşadığı bir lokasyon seçmeniz doğru olmayacaktır. Bu nedenle dükkan yeri seçimi yaparken her yaş grubundan insanların olduğu bir bölge tercih edilmelidir. Bu sayede hr yaş grubuna özel ürünlerin satışını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Pazar Analizi

İşyeri seçimi yapmak
Dükkanınızın yerini seçerken pazar analizi yapmalsınız

Dükkan yeri seçiminde Pazar analizi yapmanız gerekir. Pazar analizi o bölge de yer alan rakip  ve türev firmaların günlük iş hacmi, mevcut pazarın durumu, satacağınız yenilikçi ürünlerin pazara giriş etkisi gibi faktörlere bağlı olarak yapılmalıdır. Pazar analizinden sonra yer seçimini yapmalısınız.

Rakip Analizi

İşyerini nereye açmalı
Mağazanızın yeri seçiminde rakip analizi yapmalısınız.

Yer seçimi için çevrenizde bulunan rakiplere olan mesafe, rakiplerin pazara hakimiyeti, mevcut lokasyonda yer alan rakip sayısı gibi etkenler detaylı bir şekilde incelendikten sonra yer seçimi yapılmalıdır.

Lojistik

Dükkan yeri nasıl olmalıdır
İşyeri seçimi yaparken dükkan nerede açılmalıdır

Lojistik işletmenizin tedarik aşamasında en büyük yardımcısıdır. İş yerinizde satacağınız ürünlerin size ulaştırılması, sattığınız ürünlerin gideceği yere kolay bir şekilde taşınması, ulaşım yollarına yakın olmanız dükkan için önemli etkenlerdir. Lojistik masrafı ne kadar az olursa kar oranınız o kadar fazla olacaktır.

Bölge İnsanı

mağaza yeri nerede olmalı
Dükkan yeri seçiminde insanların özelliklerine dikkat edin.

Dükkan açmayı düşündüğünüz yeri detaylı olarak incelemeniz gereklidir. Bölge insanının satın alma gücü, satın aldıkları ürünlerin analizi ve  hangi sıklıkla satın alma gerçekleştirdikleri gibi detaylara hakim olmalı bu verilere göre dükkan yeri seçmelisiniz. Bu verilere hakim olmadan yapacağınız tercihler hüsranla sonuçlanabilir.

Trafik Analizi

İşyerinizi trafiğin yoğun olduğu yere açınız
İşyerinizi trafiğin yoğun olduğu yere açınız

Dükkan seçimi için ulaşım yollarına yakın olma etkeni kadar trafik sorunu oluşması etkeni de çok önemli bir detaydır. Ana yol üzerinde bir dükkan tercih ettiğinizde, bu yol üzerinde günün tamamına yakınında trafik oluşuyorsa veya trafik sorunu sürekli meydana geliyorsa  müşteri satın alma ihtiyacı için sizi tercih etmez. Bu nedenle trafik yoğunluğunu gözlemeli ve sonrasına karar vermelisiniz.

Sektör Analizi

işyerini nereye açmalı
İşletmenizi açarken sektör analizi yapmalısınız

Dükkan yerinizin önemini etkileyen bir diğer faktör de sektör analizidir. Dükkanınızda satacağınız ürünlerin veya hizmetin yer alacağı sektör  tercih edeceğiniz lokasyona uyum sağlamayacak ise  tutunma süreciniz uzayacak ve dükkanı kapatma tehlikesi ile karşı karşıya geleceksiniz. Bu durumla karşılaşmamak için yapmanız gereken  faaliyet göstereceğiniz sektörün tercih edeceğiniz bölge de kanıksanmış olmasını gözlemlemektir.  Örnek olarak et yemeyen insanların çoğunlukta olduğu bir bölge de et restoranı açmanız müşteri sayınızın istediğiniz düzeye ulaşmasına bir engeldir.

Dükkan yeri seçerken dükkan yoğunluğuna dikkat etmelisiniz. Tercih edeceğiniz dükkanın çevresinde bulunan dükkan sayısı  fazla olmalıdır. Bunun temel sebebi; diğer dükkanlara alış veriş için gelen müşteriler sizin potansiyel müşterileriniz olacaktır. Vitrininiz de görecekleri ürünleri almak isteyecek, ihtiyacı olmasa da görselliği göze hoş gelen ürünleri satın alma güdüsü oluşacaktır.  Bu nedenle çevrenizde çok sayıda dükkan olması avantaj yaratacaktır.

Önceki İçerikPlaystation Cafe Açmak | Oyun Salonu Açma İş Fikri
Sonraki İçerikRomanow Koyun Yetiştiriciliği | 100 Koyunluk Çiftlik Maliyeti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz