Romanow Koyun Yetiştiriciliği | 100 Koyunluk Çiftlik Maliyeti

12
Romanov koyun çiftliği kurma
Romanov koyun çiftliği kurulum maliyeti ve kar oranları

Romanov Koyun Çiftliği Kurma

Bu yazımızda sizlere et ve yavru verimliliği açısından en karlı koyun türlerinden biri olan Romanov koyunların avantajlarından özelliklerinden,yetiştirilmesi sırasında dikkat etmesi gerekenlerden ve 100 başlık bir romanov koyun çiftliğinin kurulum maliyetinden bahsedeceğiz. Buyurun okuyalım…

Hayvan yetiştiriciliği günümüzde karlı iş fikirlerin biri olarak  yapılmaktadır Özellikle küçük baş hayvancılık hem sürüm açısından oldukça fazla avantaj sağlar. Büyükbaş hayvancılık yapan çiftçiler ve yetiştiriciler yılda bir kez yavru alırlar. Küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçiler ise yılda 2 kez yavru alabilirler.  Küçük baş hayvan türleri arasında kuzu makinesi olarak bilinen Romanov türü yılda iki kez doğum yapabilir. Bu özelliği ile çiftçilere avantaj sağlayan romanov koyun türü her doğurmasında 4 kuzuya kadar doğurabilir. Bu da yılda yaklaşık 6 ila 8 yeni yavru sahibi olmanız anlamına gelir.

Romanov Koyununun Avantajları ve Özellikleri

Romanov koyunları yılda iki kez doğum yapan ve kuzuladıktan 40 gün sonra tekrar dölenebilen türler oldukları için yeni bir iş fikri olarak romanov koyu yetiştiriciliği karlı bir iş fikri olmuştur. Eti için yetiştirilen romanov koyunları yılda 6 tane kuzu yavrulayabilir.

Romanov koyun yetiştirmek karlı mıdır
Romanov koyun yetiştiriciliğinin avantajları

Romanov koyunlarının bir diğer önemli özelliği de yavrularının çok dayanıklı olması ve  hayatta kalma oranlarının diğer koyun türlerine göre % 80 daha fazla olmasıdır.  Ayrıca romanov koyunlarının yavruları 4 aylıkken döllenebildikleri için kısa süre de yavrudan yavru alabiliyorsunuz. Bu özelliği nedeniyle romanov koyunlarına kuzu makinası denilmektedir. Bu durum yetiştiriciler açsından kar oranının yükselmesi demektir. Bir romanov çiftliği kurmak için  dikkat etmeniz gereken tüm unsurları şu şekilde sıralayabiliriz.

1 ) Yer seçimi: Koyun ağıllarının kurulacağı alanın seçilmesi çok önemlidir. Koyunlar için ideal şartları sağlamanız  romanov koyunlarının verimli olmasını sağlayacağı gibi et verimlerinin de fazla olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle yer seçimi yaparken; meraya yakın olması, taban suyunun yüksek olmaması, meyilli bir araziye sahip olması, ağılda oluşacak koku nedeniyle çevresinde yakında köyler ve kentleşme olmaması,  kuzey rüzgarını almaması gereklidir. Bu özelliklere sahip yer seçimi veriminizin çok yüksek olmasını sağlar.

2 ) Ağıl seçimi: Ağıllar,bölge iklimine uygun bir şekilde kurulmalıdır. Ağıl ve dış bölge  kurulu olduğu alanın hakim rüzgarını almamalı, koyun yaşamına  uygun bir plana sahip olmalı, besleyeceğiniz hayvanlar için ideal büyüklüğe sahip olmalı, yavrulama ve döllenme için ayrı bölümleri barındırmalıdır. Gebe ve yavrulamış bir koyun için ideal yaşam alanı en az 2.5 metrekare, erkek koyun için 0.7 metrekare, koç için 1.5 metrekare, 2 kuzu için 0.5 metre kare alan baz alınarak ağıl büyüklüğü hesabı yapılmalıdır.

3 )  Yemlikler; Ağıl içinde ve dışında yer alacak olan yemlikler koyun başına 0.4 metre, koç başına 0.5 metre, kuzu başına da 0.2 metre olacak şekilde hesaplanmalıdır. Suluklar ağıl içinde ve dışında kolay ulaşılabilecek noktaya tasarlanmalıdır.

  >> İlgili Yazı: Devlet Desteği ile Çiftlik Kurmak İster misiniz ?

4 ) Ekipmanlar; Ağıl içinde veya çiftlik içinde yer alacak ekipmanlar içinde  tartım makineleri, doğumhanenin sıcaklığını sağlayan ısıtma sistemi, taşıma işlemleri için bir traktör, bir tanker, yem karışımı sağlaması için yem karıştırma makinesi, ayırıcı çitler,  kırkım aşılama için ihtiyaç duyulacak ekipmanlar çiftlik içinde mutlaka bulunmalıdır.

5 ) Koyun seçimi: Döllenmeyi sağlayacak koçlar döl verimine sahip, kondisyonu iyi, ve hastalığı olmayan koçlar olarak seçilmelidir. Dişi koyunlar ise ilk defa kuzulayacak gebe koyunlar olarak veya daha önce kuzulamamış koyunlar olarak seçilmelidir. Sürünüz mümkün olduğunca genç hayvanlardan oluşmalıdır. Bu durum sizin kar oranınızı ve sirkülasyon için geçen zamanı daha fazla uzatacaktır.

Romanov koyun yetiştirme iş fikri
Romanov koyun nasıl yetiştirilir

6 ) Besleme için yem: Çiftlik içinde bir mera alanı oluşturmanız yeme ödeyeceğiniz ücretlerin düşmesini sağlayacaktır. Mera yemi hayvanlar için ideal bir yem olduğu için kesif otlar yetiştirmeli veya mera sahiplerinden satın almalısınız. Hayvan başına 150 gram kesif ot veya 400 gram kesif yem bir öğün için hayvanın doymasını sağlar. Koçlar biraz daha fazla yeme ihtiyaç duyacağı için koçlara 850 gram kesif yem verilmelidir.

Romanov çiftliğinde bir koyun için yıllık yem miktarı: 5 ay merada otlatma + 250 gram/gün kesif yem, 7 ay 1200 gram / gün kesif yem olarak hesaplanabilir.

7 ) Aşılama : Romanov koyunları çok üreyen türler olduğu için aşılama yaparak yavru elde edebilirsiniz. Bunun için ideal aşılama odası oluşturmanız ve aşılama aletlerine sahip olmanız gereklidir. Aşılama çiftliğin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Bu nedenle aşılama odası ve ekipmanları için ideal şartlar sağlanmalıdır.

8 ) Hayvan sayısı: Romanov çiftliği için tercih edilecek hayvan sayısı belirlenirken  her 25 dişi koyun başına 1 koç alınmalıdır. Koç sayısı daha fazla da tutulabilir ancak minimum oran 1/25 olmalıdır.

100 Romanov Koyun için Çiftlik Kurulum Maliyeti

İçerisinde 100 romanov koyun bulunan bir çiftliğin yaklaşık maliyet ve kar oranını hesaplamaya çalışacağız. Çiftlik kurulumu için yeterli sermayem yok ne yapabilirim diyorsanız daha önce hazırlamış olduğumuz; ”Devlet desteği ile çiftlik kurmak ister misiniz?” yazımızı incelemenizi önerebiliriz.

100 başlık Romanov koyun çiftliği kurma maliyeti
Romanov Koyun Çiftliği Kurulum maliyeti

Maliyet hesapları

100  Koyunluk bir romanov çiftliği için:

Ağıl binası: 2000 metrekare olmalı ————— 148.000 TL

Ayırıcı çitler —————— 156  metre ———- 800 TL

Yemlikler ——————— 8 adet ————— 1.040 TL

Suluklar———————– 6 adet ————— 1200 TL

Traktör———————— 1 adet ————— 25.000 TL

Yem karıştırma makinesi— 1 adet ————— 10.000 TL

Arazi bedeli —————— 5 dönüm ———– 50.000 TL

Romanov dişi koyun ——– 100 adet ———– 80.000 TL

Koç —————————- 4 adet ————– 4.800 TL

Bu maliyet kalemleri toplandığında 100 koyunluk bir romanov koyun çiftliği için 321000 TL gibi bir bütçeye sahip olmanız gereklidir.  Kuracağınız romanov koyun çiftliği  kuzuların yavrulamaya başlaması ile koyun olarak satışlarından veya et olarak satışlarından gelir elde etmeye başlayacaksınız. Koyunların kuzulayıp 4 – 5 aylıkken satılandan koyun başına 800 TL gelir elde edebilirsiniz. Her koyunun ortalama 4 yavru vereceğini hesaplarsanız ilk yavrulamada 400 kuzu sahibi olabilirsiniz. Bu kuzuları 3 aylıkken  sattığınızda ortalama 75000 TL gelir elde edebilirsiniz. Elde edeceğiniz gelir çiftliğin kendisini idare edebileceği noktaya gelene kadar çiftlik için kullanılmalıdır. Ayrıca kuzular için ek kuzu hane yapılması da bu gelir kullanılarak yapılmalıdır. Kuzuları kuzu olarak da satabilirsiniz.  20 günlük kuzu halinde sattığınızda hem yem karınız olur hem de  kuzular için yeni yerler yapmak zorunda kalmazsınız.

  >> İlgili Yazı: 100 Büyük Başlık Çiftliğin Kurulum Maliyeti

Önceki İçerikDükkan Yeri Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? | İş Yerini Nereye Açmalı?
Sonraki İçerikGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Teşvik Alma Şartları

12 YORUMLAR

  1. agıl binasını 148 bin tl demişsin ne yaptın arkadaş adam mı soyuyorsun ben kasap adamım normal yavru kuzu maliyeti 200 250 tl koyun ise 500 tl civarıdır sen bir tane romanovu 800 tl demişsin sen 800 alacaksın kaca satacaksın kim alır onu o fiyata hic bir et kombinası eti eti cig halde satan marketlere restoranlara normal kasap dukkanlarına satamazssın alan adam aptal olması gerekır sen o koyunu aldıgında 800 aldıysan en az 1200 tl mal etmen lazım buda 500 kilo gelse kellesi derisi iç organlar alınırsa 30 kilo kalır 800:30=26.6 yapar kar etmek için 1200:30=40 tk kolsunu en az fiyatla satman lazım bu da cok pahalı gelir şirketlere.. riski cok büyük bir koyun alınmaz

  2. Bnce de biraz abarti fiatlar hicte oyle degil bugun istanbul da merkezi de adak kurban diye 350 tl ye canli kurban alinip kesiliyor 800 cok abartili fiat

    • Romanov kuzulari icin geçerlidir söylediği fiyatlar / Azerbaycanda yapıyoruz bu isleri 150-200 dolar arasında kuzu fiyatlar değişiyor . normal kuzu ise 60-70 dolar arasindadir

  3. arkadaş, yazar kardeş maliyetleri kabaca genis tutarak fikir vermiş, sizinde fikriniz varsa bir maliyette siz çıkarın.örnek ve çok güzel bir yazı olmuş bence.

  4. Romanov koyununu 800 TL den aşağı bulmanız imkansız.Yazan adam damızlık alındığı için bu fiyatı yazmış.Adaklik koyun 350 tl ye var ama 1-Romanov degil.2-canlı ağırlığı 25 kg.yi geçmez. (Eğer saglikliysa)

    • Romanov koyun ukrayna fiyati kg1.40$ bunun uzerine nakliye gumruk diger belge masraflari eklendiginde Turkiyeye getirme maliyeti yaklasik 200$ civarindadir eger koyunlari siz gidip ukraynada koylerden toplayabilirseniz alis maliyeti 1$/kg gibi olabilir yani170$gibi bir rakama Turkiyeye getirebilirsiniz

  5. lütfen bu yorumları gerçek üreticiler yapsın kağıt üstü hesaplamalarla hayvancılık olmaz romanov sadece fazla yavrulayan bır ırk kuzuları kucucuk doguyo ve hızlı gelısmıyo mantıklı olan bir koyunun 2 yılda 3 kez dogum yapıp her dogumda 2 kuzu ortalama vermesı ve karma ırk olması benım fıkrım lacoune ırkı koyunlar bakın hesabını yapın

  6. Dear Sir or Madam,

    Özel bir proje olarak, büyük miktarlarda koyun satın almakla ilgileniyoruz.
    Haftada 1500 hayvan olmalı.
    Kendimiz alacağız.
    Lütfen bunun için bir teklif gönderin.

    Şimdiden teşekkürler!

    Thank you very much in advance!

    Best regards,
    Olga Langemann
    Purchasing
    _____________________________________________________________
    AESA Automatisierungs- und Elektrotechnik Schaltanlagenbau GmbH
    Alfred-Nobel-Str. 3
    30926 Seelze
    Germany

    VAT#: DE271468914

    Tel.: +4951135338-452

    [email protected]
    http://www.aesa-deutschland.de

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz