Konkordato Nedir? Neden İlan Edilir?

0
Konkordato
Konkordato nedir? Nasıl İlan Edilir

Papaz Brunson’ın tutuklanması sonucu ABD’nin ekonomik yaptırımlarının etkisiyle, Dövizdeki yukarı yönlü aşırı dalgalanmalar ve enflasyonun rekor seviyelerde yükselmeye başlaması birçok şirketi zor duruma soktu. Bununla beraber 2018 yılı içerisinde birçok şirketin konkordato istediğine dair birçok haber yazılı ve görsel medyaya yansıdı. Belki de birçoğumuz Konkordato terimini ilk kez duyduk. Peki ama Konkordato Nedir?

Konkordato Nedir?

Bir şirketin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelerek alacaklılarla anlaşıp borçlarını belirli süre dahilinde ödeyerek bunu ilan etmesi olarak tanımlayabiliriz. Bir şirketin konkordato ilanı ticaret mahkemesinde onay kazanır.

Konkordato ve İflas Arasındaki Farklar

  • Konkordato ilan etmek iflas ertelemeye göre daha az maliyetlidir.
  • Konkordato kısa sürerken iflas talebi yıllar sürebilir.
  • İflas talebinde borçlunun borçlarına faiz işlemeye devam ederken, konkordato da ise faiz işlemez.
  • İflasa sadece tacir olanlar başvurabilirken, konkordatoda bu şart aranmaz.

Konkordato Alacaklılara Nasıl Tebliğ Edilir?

Konkordato isteyen şirkete bir konkordato komiseri atanır. Komiserin yapacağı ilana istinaden 15 gün içerisinde tüm alacaklıların alacaklarını bildirmesi istenir. İlanın bir sureti alacaklıların yasal adreslerine gönderilerek haberdar edilir.

Konkordato Süresi İçinde Şirket Taşınmazlarını Devredebilir Mi?

Konkordato ilan eden şirketin bu süre içerisinde tasarruf bilinci ile hareket etmesi gerektiği için, mallarını, taşınabilir ya da taşınamaz hiçbir varlığını rehin edemez ya da üzerindeki mülkiyet hakkını kısıtlayıcı anlaşma ve projelerin içinde olamaz.

İşçiler Konkordato Sebebiyle İş Sözleşmelerinde Haklı Fesih Yapabilirler mi?

Bir şirketin konkordato ilan etmesi o şirkette çalışan işçilere, ücretlerinin zamanında ödenmediği, iş kollarının ağırlaştırılarak değiştirilmediği sürece haklı fesih sebebi doğurmayacaktır. 4447 sayılı kanuna göre, konkordato ilan eden firmanın çalışanları maaşlarını “Ücret Garanti Fonu” adı altındaki fondan alacak olup, kıdem ve ihbar tazminatı için bu fondan ödeme talep edemeyeceklerdir. Konkordato sürecinden önceki haklarını da temsil ettiği için kıdem ve ihbar tazminatını almak isteyen çalışanlar ise icra takibi başlatabilirler.

Türkiye’de 2018 Yılında Konkordato İsteyen Firmalar;

Türkiye’de alanında amiral denilebilecek birçok şirket, ekonomik koşullar sebebiyle 2018 yılı içerisinde konkordato talebinde bulundu. Bunlardan bazıları;

  • Hotiç
  • Gilan
  • Remoil
  • Kesinkinoğlu
  • Makro Market
  • Aker İnşaat
  • Eminiş Ambalaj
  • Saray Halı

Konkordato Suistimal Edilebilir Mi?

Henüz konkordatonun suiistimal edildiğine dair net deliller ortaya çıkmamış olsa da yazılı ver görsel medyada yer alan iddialara göre; Bazı uyanık patronlar ağırlaşan ekonomik koşulları bahane ederek, konkordato isteyip borçlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını beyan edip, ellerindeki nakit parayı döviz ya da faize yatırarak rant elde ettiklerine, bununda sisteme zarar verip ekonomiyi daha da içinden çıkılmaz bir bataklığa sürüklediğine dair emareler olduğu söyleniyor.

Özellikle iflas erteleme taleplerinin kötüye kullanılmasının önüne geçmek amacıyla İflas isteme talepleri, OHAL süresince geçici olarak askıya alınmış daha sonra tamamen kaldırılarak yerine Konkordato yani anlaşmalı iflas getirilmişti. Buradaki amaç ise piyasayı canlı tutmaktı.

Sonuç olarak bu makale ile Konkordato Nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Önümüzdeki süreç, konkordatonun piyasayı ne kadar canlı tutacağı ya da iflas erteleme gibi suistimal edilip edilmeyeceği noktasında referans olacaktır.

Önceki İçerikOtelde Hangi İşler Yapılır? | Otelde Çalışmak
Sonraki İçerikMcDonalds’ta Maaşlar ve Çalışma Şartları

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz