Ortaklaşa İş Yeri Açarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

0
Ortaklaşa işyeri açma
Ortaklaşa işyeri açmaya karar verdiyseniz bu önerileri dikkate alın.

Ortak Dükkan Yada Şirket Açarken Nelere Dikkat Etmelsiniz?

[dropcap]O[/dropcap]rtaklık, günümüz dünyasında yaşamın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Ancak ortaklık kurulurken akıllarda pek çok soru olmaktadır. İki ya da daha fazla kişinin birbirine tam olarak güvenerek bir işe girişmeleri esnasında bu sorular gayet doğaldır. Ortaklığın olumlu yönleri de bulunur olumsuz yönleri de. Bu sebeple ortaklık kararını oldukça iyi düşünmeli ve kararınızdan emin olmalısınız.

Her ortaklık içinde pek çok soru barındırır. Daha önce tanımadığınız biriyle işyeri açarken oldukça kuşkucu olabilirsiniz. İlk başta akla gelen sorulardan yola çıkarak ortak bir işyeri açarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız. İşte ortaklaşa işyeri açma konusunda sıkça dile getirilen sorular ve size yol gösterecek cevapları burada.

1- ) Ne tür bir şirket olacak?

İşyeri açma esnasında öncelikle şirketin türü üzerinden bir kararsızlık söz konusudur. Anonim şirketi, limited şirketi, şahıs şirketi, kolektif şirket ve komandit şirket gibi seçenekler belirecek önünüzde. Ortaklar genelde anonim ya da limited şirketi arasında kalmaktadırlar. Her ikisinde de çeşitli avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor. Bu nedenle oldukça iyi değerlendirilmelidir. Ancak limited şirketi olarak işe başlayıp, sonradan anonim şirkete dönüşebileceğinizi de unutmamalısınız.

Ortak dükkan açmak
Ortak bir şirket yada dükkan açarken nelere dikkat etmelisiniz?

2- ) Hisse oranları nasıl olacak?

Bu oranlara genellikle ortak sayısına bölünerek karar verilir. Ancak bu yanlış olabilmektedir. Her ortak aynı katkıyı mı vermektedir? Bu nedenle bu aşamada çok dikkatli hesaplar yapılmalıdır.

3- ) Ortaklar şirketten nasıl para alacaklar?

Başta bu konu pek konuşulmasa da ilerleyen zamanlarda ciddi bir problem haline dönüşebilmektedir. Bu nedenle önceden belirli bir maaş miktarının olması faydalı olacaktır.

4- ) Ortakların harcama hareketleri nasıl olacak?

Ortaklar genelde birlikte harcama yapar ve birlikte karar verirler. Ancak böyle olduğunda işler yavaşlayabilir. Bu nedenle bir belirleme yapılarak Y miktardaki bir paranın altında olan harcamalarda ortağa sormadan hareket edilmesi, ay sonunda ise bu rakamların toplam olarak X TL miktarını geçmemesi şeklinde bir düzenleme getirilebilir.

5- ) Kararlar nasıl alınacak?

Güzel olanı kararların oy birliği ile alınmasıdır. 2 kişilik ortaklıklarda bu durum böyle olmaktadır. Ancak uzmanlıkları ya da görev tanımları farklı olan iki ortakta ise durum değişebilmektedir. İşte tüm bunların çerçevesinin daha işin başında belirlenmesi faydalı olur.

6- ) Toplantılar ne sıklıkla olacak?

Toplantılar belirli periyotlar ile yapılmalıdır. Çünkü ortaklar aynı ortam bulunmayabilir ya da iş yoğunluğundan dolayı fırsat bulamayabilirler.

7- ) Ürün satışı var ise ne tür indirimler olacak?

Ortak şirket kurmak
İşyerini ortaklaşa açarken dikkatli olun

Ürün satışı yapıyorsanız, yakınlarınıza nasıl bir indirim uygulayacağınız oldukça önemli bir konudur. Bu konu zaman zaman önemli bir sorun olabilmektedir.

8- ) Yedekte ne kadar para bulunmalı?

İşletmeler için nakit akışı oldukça önemlidir. Bu nedenle kasada sürekli olarak belli bir miktar paranın bulunması faydalı olacaktır. Acil durumlar için tutulan bu paranın miktarının baştan belirlenmesi gereklidir. Ayrıca bu rakamın zamanla artırılması da iyi olacaktır.

9- ) Ortakların yaptığı harcamalar nasıl geri ödenecek?

Şirketin parası her an yanınızda bulunmayabilir. Şirket kartı da kullanmıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bu sistemin de baştan konuşulması gerekmektedir.

10- ) Şirket kurulurken ne kadar sermaye koyacaksınız?

Koyulacak sermaye miktarının da baştan konuşulması gereklidir. Ayrıca sermaye miktarının hisselere yansıyıp yansımayacağı da önemli bir konudur.

Tüm bunların yanı sıra daha çok çalışanın ne kadar alacağı, hangi durumlarda yeni ortak alınacağı, tatillerin, mesailerin nasıl belirleneceği, gelir paylaşımının nasıl yapılacağı gibi konular da işin başında konuşulmalıdır. Çünkü tüm bunlar ilerleyen zamanlarda sorun olabilmektedir.

Ayrıca ortaklıktan ayrılma konusu da oldukça önemli bir konudur. Bu konuyu da daha işin başında konuşmalısınız. Çünkü aslında en büyük sorunlar burada yaşanmaktadır. Eğer işin başında bu konuda bir anlaşma sağlanamıyorsa ideal olan o işe hiç girişmemektir.

Her ortaklığın avantajları ve dezavantajları bulunur. Ortaklık başlamadan evvel her şey enine boyuna konuşulmalıdır. Ortaklığın başlaması kolaydır ancak bırakmak oldukça zor olabilmektedir.

Önceki İçerikYarım Çalışma Ödeneği Başvuru Evrakları
Sonraki İçerikUygun Fiyatlı Uçak Bileti Nasıl Alınır? | Ucuza Uçak Bileti Alma

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz