Yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak isteyen anne veya babaların hazırlaması gereken evraklar bulunmaktadır. Yazımızda hazırlamanız gereken evrakarından ve başvuru şartlarından bahsettik. Buyurun okuyalım…
6663 sayılı Kanun ile birlikte artık doğum sunucu, evlat edinen kadına veya erkeğe yarım çalışma hakkı tanınmıştır. Buna karşın çalışmadığı süreye dair ücreti ise İŞKUR’dan alma imkanı sağlanmış. Bu kanun ile birlikte doğum yapmış olan ya da evlat edinmiş olan ailenin bir işçisinin yarım çalışma ödeneğinden faydalanmasına ve çocuğu ile daha çok vakit geçirmesinin önü açılmıştır.
Yarım Çalışma Ödeneği Başvuru Evrakları ve Şartları
Başvuru Evrakları
Bu haklara sahip bir işçinin yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için birkaç belge hazırlaması gereklidir. Bu evrakları hazırlayan anneler veya babalar İŞKUR’a başvuruları yapmaları durumunda bu ödenekten yararlanabilir. Bu evraklar kısaca şunlardır:
1-) Doğum Sonrası Analık Raporu
2-) Nüfus Kayıt Örneği
3-) Kimlik Fotokopisi (Bebeğin)
4-) Yarım Çalışma Formu (Hem işveren hem de çalışan dolduracaktır.)
Çalışanın tüm bu evrakları hazırlayarak ilgili kuruma iletmeleri gerekmektedir. Hazırlanması gereken evrakların temelini oluşturan Yarım Çalışma Formu’nu buradan indirebilirsiniz;
Başvuru Şartları ve Alabilme Süresi
Yarım Çalışma Ödeneği Alabilmek İçin Kişide Aranan Şartlar
– Hak sahipliğine konu olan çocuk hayatta olmalıdır.
– 4857 sayılı kanunun 74. maddesi uyarınca belirlenen sürelerle yarım çalışmaya başlamış olmalıdır.
– 4857 sayılı kanunun 63. maddesi uyarınca belirlenmiş haftalık çalışma süresinin yarısı kadar sürede fiilen çalışmış olması gerekmektedir.
– Çalışanın adına doğum ya da evlat edinme tarihinden önceki üç yıllık süre içinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi bildirilmiş olmalıdır.
– Analık izninin bittiği tarihten itibaren toplamda 30 gün içinde İŞKUR birimlerinden birine doğum ya da evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulmalıdır.
Ödenek Nekadar Süreyle Verilir?
Doğum sonrasında verilen analık hali izninin bitiminden itibaren kadın çalışan ile üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen erkek veya kadın çalışanlara istekleri halinde;
– İlk doğumda 60 gün boyunca,
– İkinci doğumda120 gün
– Üçüncü doğumda ise 180 gün süreyle izin veriliyor.
Bu süreler boyunca haftalık çalışma süresinin yarısı miktarınca ücretsiz izin verileceği, çoklu doğumlar halinde ise bu süreye otuzar gün ekleneceği, doğan çocuğun engelli olması halinde ise bu sürenin 360 gün olarak uygulanacağı hükmü getirildi. Ancak yarım çalışma izni isteğe bağlıdır. Çalışanın isteği olması halinde ise işveren yarım çalışma yaptırmak zorundadır. Peki yarım çalışma izni için ne gerekmektedir? Şimdi biraz bunu inceleyelim.
Peki tüm bu süreç işyerinde nasıl uygulanmaktadır?
Ödeneğine başvurmuş olan çalışanın bu hakkından yararlanmasını işvereni engelleyemez. Çalışan kişi, işyerine, İŞKUR birimlerine olduğu gibi, yarım çalışma ödeneğinde faydalanmak istediğini belirten dilekçe ile başvurmalıdır. İşveren takvimi ve saat aralıklarını belirler. Bu takvim ve saatler boyunca işçi yarım çalışma halinde çalışır. İşveren bu süre boyunca işçisine yarım ücret öder ve bu yarım çalışma süresini de SGK’ya bildirir. Bu şekilde yarım çalışma hakkında faydalanılmış olur.
Ödenek hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.