
Sigorta Acentası Açmak
Yeni ve kazançlı iş fikirleri arayan siz okurlarımız için bu yazımızda sizlere sigorta acentası nasıl açılır, acenta kurulum maliyeti ne kadardır, bu iş size ne kadar kazandırır ve kimler sigorta acentası açabilir gibi soruları cevaplamaya çalışacağız. Buyurun okuyalım…
Sigorta acentası açmak, yeni bir iş fikri olarak kar marjı diğer iş kollarına göre yüksek olan bir iş fikridir. Sigorta acentası açmak için yerine getirilmesi gereken yasal mevzular ile birlikte acenta olacağınız sigorta firmaları ile yapacağınız anlaşmalar vardır. Ne kadar fazla sigorta şirketi ile anlaşırsanız iş hacminiz ve elde edeceğiniz kar marjınız o kadar yüksek olacaktır.
Sigorta Acentası Açmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sigorta acenteliği yapmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken yasal zorunluluklar ve hazırlaması gereken bazı evraklar vardır. Acenta kurulumunda yapılması gerekenlerin tümünü maddeler halinde sıraladık….
1 ) Bir acenta açmak için Sigorta Acentalığı Yönetmeliği’ne göre Hazine müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesini almış olmanız gereklidir. Uygunluk belgesini alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine başvuru mektubu ile başvuru yaparak acentalık yapmak istediğinizi belirtmeniz gereklidir. Başvurunuzu yapıp vergi levhası işlemlerini tamaladıktan sonra bu evraklar ile birlikte Hazine Müsteşarlığına başvurarak uygunluk belgenizi alabilirsiniz.
2 ) Nisan 2014 yılında değiştirlen Sigorta Acentalığı Yönetmeliğinde yer alan ve Hazine müsteşarlığında verilen sigorta acentası olma şartlarını yerine getirdiğinizi gösteren belgeleri tamamlamalı ve Hazine Müsteşarlığına sunmalısınız. [highlight color=”green”]Limited Şirketi[/highlight] olarak veya tüzel kişilik olarak yapacağınız başvurularını yapmalı ve onaylanmasını beklemelisiniz.
3 ) Sigorta acentası olarak çalışmak için Türkiye’de yerleşik olarak yaşıyor olmak, medeni haklarınızı kullanmanızın önünde adli ve sağlıksal bir açıdan mani olacak bir etken olmaması, taksirli suçlar dahil mali suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak, ceza almamış olmak.
4 ) Ticari açıdan önceki firmalarınızın iflas etmemiş olması, konkortado ilan etmemiş olmanız, Sigorta Acentalığı Yönetmeliğinde yer alan teknik personel vasıflarına sahip olmanız gereklidir.
5 ) Sigorta acentası açacak kişinin mal varlıklarının değerinin 25.000 TL den az olmaması gerekmektedir. Ayrıca mesleki faaliyetlerinden dolayı oluşabilecekleri zararları karşılayacaklarını belirten taahhüt vermiş olmak,mevzuata uygun olarak tüm sorumlulukları üstlendiklerini belirten taahhütname vermiş olmak.
6 ) Sigorta acentası açacak kişiler ve limited şirketi sahipleri için 21.5 yıl tecrübeli olması, çalışan teknik personellerin önlisans düzeyinde mezuniyet belgesine sahip olması aranırken çalışacak kişi 4 yıllık bir yüksek öğretim kurumu mezunu ise tecrübe aranmamaktadır.
7 ) Yasal olarak yerine getirilmesi gereken; nüfuz cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf, ikametgah adresi, ticaret sizil gazetesi, diploma örneği, taahhütname, sigorta şirketleri ile yapılan sözleşme örneği, imza sirküleri, mesleki sorumluluk sigortası, şirket ana sözleşmesi, iflas belgesi gibi belgelerin tamamlanmış olması gereklidir.
8 ) Sigorta acentası açacağınız yeri dikkatli bir şekilde seçmelisiniz. Genel olarak trafik şube müdürlüklerinin bulunduğu muhitlerde açılan sigorta şirketleri trafik tescili yaptıran araç sahiplerinin uğrak noktalarıdır. Bu nedenle bu alanlara acentanızı açmanız sizin müşteri hacminizi kendiliğinden artıracaktır.
9 ) Sigorta acentası açacağınızı yerin büyüklüğü önemli değildir. Tüm işlemler online sistem üzerinden yapıldığı için acentanın bulunduğu iş yerinin büyüklüğü ikinci planlanmaktadır.
Sigorta Şirketleri İle yapılacak Anlaşmalar Nasıl Olmalıdır?
Bir sigorta acentası, çalışacağı sigorta şirketleri ile anlaşmalar imzalamak zorundadır. Sigorta acentası açmanın koşulları arasında yer alan sigorta şirketleri ile yapılan anlaşmaların sunulabilmesi için bu anlaşmaların uygunluk belgesi başvurusundan önce yapılmış olması gereklidir.

Sigorta acentası olarak yapacağınız her poliçe için bir komisyon alacağınız için yapacağınız anlaşmaların maddelerini çok dikkatli bir şekilde hazırlamalısınız. Ayrıca piyasa da faaliyet gösteren ve güvenilir sigorta firmalarının yanında güvenilirliği olmayan sigorta firmalarını iyi bir şekilde araştırmalı, bu sigorta firmaları olan anlaşmalarınızda özel maddeler ekleyerek kendinizi korumaya almalısınız. Aksi takdirde sigorta sorumluluk sözleşmesi ve taahhütnamesi çerçevesinde tüm sorumluluk ve zarar size kalacaktır. Ayrıca her sigorta şirketinin sigorta kapsamı farklı olduğu için her sigorta şirketi ile farklı anlaşmalar imzalamanız sizin faydanıza olacak
Kimler Sigorta Acentası Açabilir?
İki yıllık ön lisans mezunu ve dört yıllık bir üniversite mezunu sigorta acentalığı için başvurabildiği gibi lise mezunu olup uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren bir kişi de başvuru yapabilir. Bu konuda aranan temel nitelikler maddi yeterlilikleri yerine getirme yükümlülüğü ve geçmişte maddi konuları içeren olumsuz bir sicilinizin bulunmamasıdır.
Sigorta Acentası Açma Maliyeti Ne Kadardır?
Sigorta acentası açmak için temel teminat olan 25.000 TL değerinde mal varlığınızın olması ve bu malvarlığınıza karşılık bir banka teminatı almanız gereklidir. Ayrıca acentalık yapacağınız sigorta firmaları ile imzalayacağınız anlaşmalar karşılığında ödemeniz gereken katılım payı ücretini ödemeniz gereklidir.
Katılım payı; alacağınız ürün portföyüne ve ilgili sigorta şirketinin halka arz edilmiş olmasına göre 5000 TL ile 20.000 TL arasında değişiklik gösterir. Katılım payını ödediğiniz ürünleri müşterilerinize satabiliyorsunuz. 2015 yılı sonunda 6 aylık ruhsat bedeli olarak 10.500 TL bedel belirlenmiş olmasını baz alarak ödemeniz gereken ortalama ruhsat harcı bedeli günümüzde 11.000 TL dir.

Maliyet kalemi oluşturan bir diğer iş kalemi de sigorta acentası için iş yeri kiralamak olacaktır. Günümüzde trafik şube müdürlüklerinin çevresinde yer alan orta ölçülere sahip bir iş yerinin yıllık kirası 12.000 TL den başlamaktadır. İş yerinizi kiralayıp iş yerinizde kullanacağını elektrik su internet ve doğal gaz alt yapısı için 2000 TL gibi bir maliyetiniz olacaktır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra iş yerine bilgisayar ve güç kaynağı almanız gerekecektir. Bu kalemler için ihtiyacınıza göre ortalamam 5000 TL gibi bir maliyet oluşacaktır. Tüm bu maliyet kalemlerini topladığınızda ortalama 41000 TL kadar ilk yatırım maliyetiniz olacaktır.
Sigorta Acentaları Nasıl ve Ne Kadar Kar Ederler?
Sigorta acentaları sattıkları sigorta poliçeleri başına belirli bir komisyon alırlar. Sigorta şirketlerinin müşterilerine sunduğu poliçe paketleri başına % 7 ile 24 arasında bir komisyon alan acentalar müşteri durumuna göre sigorta şirketinin verdiği rakamın üzerine kar payı koyarak da satış yapabiliyor. Bu durumda sigorta şirketinin istemiş olduğu taban fiyatı ödeyip komisyon aldığı gibi taban fiyat üzerine koyduğu kar payı da kendilerine kalıyor. Örnek olarak bir araç sigortası için şirket taban fiyat olarak 850 TL istemişse acenta size 1200 TL fiyat söyleyip araç başına 350 TL artı komisyon kadar kar elde edebiliyor.
Diğer iş fikirleri için iş fikirleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.