Türkiye’de hayvancılık sektöründe büyük oranda gerileme yaşanmıştır. Bu nedenle köylerden şehirlere göçler başladı. Bunun önüne geçerek hayvancılığa destek olmak ve köy hayatını canlandırmak adına 300 koyun desteği projesi gündeme gelmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı köylerine geri dönen vatandaşlara asgari ücret ile beraber sigorta yapılacağının müjdesini vermiştir. Hayvancılık yapmak ve kendi işinizin patronu olmak isterseniz, her aileye 300 koyun desteği projesinden yararlanarak köyünüze dönebilir ve kazancınızı artırabilirsiniz. Bunun için bazı şartlar bulunmaktadır.
Her Aileye 300 Koyun Hibe Desteği Nedir?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilere koyun hibe desteği ile asgari ücret ve sigorta desteği vereceğini açıkladı. Yapılacak bu teşvik ile hayvancılık sektörü ile vatandaşların kalkınması sağlanacaktır. Bu projeye kendi işinin patronu ol ismi verilmiştir.
Şehir hayatından sıkılan ve köyünü özleyen kişilerin 300 koyun hibe teşvikini kaçırmaması önerilmektedir. Vermiş olduğu desteğin geri ödemesini garanti altına almak isteyen Bakanlık bu teşviki bazı şartlar dâhilinde vermektedir.
Köyde tarlası olduğu halde sermaye yetersizliği sebebi ile tarım ya da hayvancılık yapamayan ve bu nedenle de büyük şehirlere göç eden çiftçilere 300 koyun hibe edileceği müjdesi verildi. Bu proje ile büyük şehirlerden köye göç edilmesi amaçlanmaktadır. Köyde yaşayan çiftçilerin ise hayvancılık mesleği sayesinde ailelerini geçindirmesi istenmektedir.
>>İlgili Yazı: Romanow Koyun Yetiştiriciliği | 100 Koyunluk Çiftlik Maliyeti
300 Koyun Hibe Desteği İçin Başvuru Şartları
Bakanlık tarafından verilen 300 koyun desteği için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma,
– 18 yaşının doldurulmuş olması,
– 41 yaşının aşılmamış olması,
– Son 5 yıl içerisinde devletten hibe desteklerinden almamış olmak,
-Başvuru yapılan süreçte herhangi bir işte çalışmıyor olmak. İşsiz olanlar koyun desteği için öncelikli şansa sahiptir.
– İkamet edilen köyde arazi sahibi olmak,
– Hibe başvurusunda bulunan kişinin eşinin de sigortalı çalışmaması,
– Geçmişteki hibe alımlarında devlete borç olunmaması ve bununla beraber sicil bozukluğunun olmaması,
– Yapılan inceleme sonucunda 300 koyuna bakılabilecek ahır ya da ağıl olması gerekmektedir.
– Koyun Desteği İçin İstenecek Olan Belgeler
– Kimlik belgesinin fotokopisi veya ehliyet – pasaport fotokopisi,
– Geçmiş dönem sigorta dokümanı,
– Köyde ikamet edilecek olan araziye ait tapunun bilgileri,
– İpotek için istenilen belgeler,
– Çiftçi kayıt belgesi ( Şart değildir ancak öncelik sağlar. ),
– Şuan için SGK olmadığına dair belge,
– Diploma fotokopisi,
– Vergi dairesinden esnaf olunmadığına dair belge,
– İkamet belgesi,
– Proje için istenen diğer evraklar.
>> İlgili yazı: 100 Büyük Başlık Çiftliğin Kurulum Maliyeti
300 Koyun Desteği Kimleri Kapsıyor?
Ülkede istihdamı sağlamak amacı ile düzenlenen koyun desteği projesi ile hayvancılık hayatına destek vermek ve sürüyü artırmak planlanmaktadır. Çiftçilere yeniden şans tanınarak damızlık 300 koyun dağıtılacaktır. Bu esnada da çiftçilerin sigortası devlet tarafından karşılanacaktır. Bu hizmetlerin karşılığında çiftçinin arazisi ipoteklenerek hayvanlar ile ilgilenmesi istenecektir. Çiftçilere ayrıca asgari ücret verilecektir. Ancak verilen fırsatlar bunlar ile sınırlı değildir. Verilen hayvanların hastalanması durumunda aşı ile veteriner gibi giderler yine devlet tarafından karşılanacaktır. Bununla beraber yem ile ilaçlar da proje kapsamında karşılanacak.
Geri Ödemeler Nasıl Olacaktır?
Verilecek olan 300 koyun bir yıl içerisinde iki kez kuzulamaktadır. Bu yavruların tamamını yeniden devlete satarak borçlarınızdan düşebilirsiniz. Bu esnada asgari ücret ödenmeye ve sigorta yapılmaya da devam edecektir. Bu da acil nakde ihtiyacı olanlar için kaçırılmayacak bir fırsattır.
300 Koyun Desteği Hibesi Nereye ve Ne Zaman Yapılacaktır?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Eşref Fakıbaba medya karşısında 300 koyun desteği hibesi ile gerekli açıklamaları yapmıştır. Projenin başlayacağı tarih ile ilgili net bir bilgi verilmez iken proje hakkında diğer bilgiler verilmiştir.
Köyden şehre artan göçü engellemek amacı ile uygulanan bu desteğin Mart ayında başlaması beklenmektedir. Bu proje ile yalnızca hayvancılık desteklenmiyor. Onunla beraber istihdam sağlanarak köy hayatı canlandırılmak isteniyor.
300 koyun desteği projesine başvurmak için öncelikle istenen belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Hazırlanan belgeler ile beraber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bizzat başvuru yapılacaktır.
Yapılacak olan başvuru sonrasında şartların taşındığı ve belgelerin doğruluğu incelenerek 1 ay içerisinde başvuru sonuçlandırılacaktır. Bu destek ile hayvancılık gelişirken bir yandan da et fiyatları ucuzlayacaktır. Bu da vatandaşlara ekonomik bir destek sağlayacaktır. Alınan koyunlar yavru doğurdukça satarak borçlar kolay bir şekilde ödenebilmektedir.
>> İlgili Yazı: Devlet Desteği ile Çiftlik Kurmak İster misiniz ?