Araba Fiyatları Neden Yüksek?

0
Araç fiyatları yükselecek mi
Araç fiyatları neden yükselmekte

Türkiye, sıfır ve ikinci el araba piyasasının en hareketli olduğu ülkeler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Galeriler, ikinci el pazarları ve otomobil fuarlarındaki kalabalıklar otomobil ticareti verilerinin olumlu bir artış içerisinde olduğunu göstermektedir. Ülkemizdeki araç fiyatlarını diğer ülkelerle kıyasladığınızda ciddi bir fiyat farkı olduğunu görülür. Bu durum araç sahibi olmak isteyenlerin aklına direk: ”Araba fiyatları neden yüksek?” sorusunu getirir.

Türkiye toplumunda yaşayanların, kolay ulaşım yapabilme ve keyifli zaman geçirme isteği otomobil ticaretini hareket kazandırmaktadır. Ancak bütün bu gelişmelere rağmen araba fiyatları durdurulamayan bir artış grafiği sergilemektedir.  Araba fiyatlarında yaşanan sürekli artışlar farklı değişkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu değişkenlerin içerisinde en önemli unsurlar ise vergi sistemi ve döviz kurlarında yaşanan değişimlerdir.

Araba Fiyatlarındaki Artışın Nedenleri

Türkiye, otomobil ihracatçısı bir ülkedir. İhraç edilen otomobil fiyatları ise ağır bir vergi sistemine maruz kalmaktadır. Her otomobilin net fiyatına ÖTV, KDV, motorlu taşıt vergisi ve diğer işlem ücretleri eklenmektedir. Vergi miktarlarında yaşanan sürekli değişimler ise otomobil fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Kısacası araba fiyatlarındaki sürekli artışın temel nedeni vergilerde yaşanan değişmelerdir.

Yüksek Vergi Oranları

Otomobil fiyatları üzerinde etkili olan vergi sistemini biraz daha ayrıntılı olarak ele almak faydalı olacaktır. Sıfır bir aracın ideal satış fiyatı (net fiyat), üretici firma tarafından belirlenmektedir ancak otomobil satın almak ülkemizde özel tüketim kapsamına girmektedir. Fiyatlarda genel artışa neden olan vergi ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’dir. ÖTV, araçların silindir hacmine ve fiyatına göre belirlenmektedir. Silindir hacmi ve otomobilin net fiyatına göre yüzde 50, yüzde 60, yüzde 110, yüzde 160 oranlarında ÖTV uygulanmaktadır.

ÖTV’nin yanı sıra birde otomobil fiyatlarına sabit yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmektedir. Ayrıca motorlu taşıtlar vergisi, tescil ve ruhsat işlemi bedellerinin de eklenmesiyle araba fiyatları net fiyatının oldukça üzerine çıkmaktadır. Vergi oranlarının ise belirli dönemlerde yasama ve yürütme organlarının aldığı kararlarla yükselmesi araba fiyatlarında artışa yol açmaktadır.

Örneğin: Silindir hacmi 1600 cc olan bir araba alacağınızı varsayarak Fabrika çıkış fiyatı 60000 TL olan bir araç için %60 ÖTV ve %18 KDV uygulandığı zaman Fiyatının 106800 TL çıktığını görürüz. Bu fiyata aracın nakliye ücreti motorlu taşıtlar vergisi ve bayinin kar payı ve ruhsat masrafları dahil değildir.

Dövizin Devamlı Artış Gösteresi

Otomobil fiyatlarında sürekli artışa neden olan diğer faktör ise döviz de yaşanan değişmelerdir. Özellikle son yıllarda dolar ve euro fiyatlarının yükselişi araba fiyatlarının artmasına yol açmıştır. Bunun temel nedeni ise yurtdışından otomobillerin döviz ile satın alınmasıdır. Türk lirasının dolar ve euro karşısında değerini yitirmesi gelen otomobillerin fiyatlarının doğrudan artmasına yol açmıştır.

İlgli Yazı: En Çok Tercih Edilen Otomatik Vites Araba Modelleri

İkinci El Araba Fiyatları Neden Yükseliyor?

İkinci el araba piyasası, sıfır araç fiyatlarından etkilenmektedir. Sıfır araç fiyatlarında yaşanan artışlar, ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Vergi ve dövize bağlı olarak artan sıfır araç fiyatları, genellikle ikinci el piyasasına olan talebin artmasına neden olmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak da araç sahipleri ve galericiler, fiyatlarda artışa gitmektedir.

İkinci el fiyatları etkileyen diğer faktörler ise aracın değişen parçasının olup olmaması, boya ve kaza durumu, araç modellerinin pazar payları olarak sıralanabilir. Her ne kadar alıcıların hoşuna gitmese de fiyat artışları, araba ticaretine olumsuz etki etmemektedir ve her sene araba satış verilerinde yükselmeler gözlenmektedir.

İlgili Yazı: 2. EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Önceki İçerikRomanov Koyun Fiyatları Ne Kadar?
Sonraki İçerikİkili Opsiyon Kumar Mıdır? | Caiz Midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz