İşinden Kovulan veya Çıkarılan İşçiler ne Yapmalıdır ?

25
işçi hakları
İşimden kovuldum ne yapabilirim haklarım nelerdir

İşten çıkarıldınız ve nerelere başvuru yapacağınızı hangi haklara sahip olduğunuzu bilmiyorsunuz bu yazı sizler için okumaya devam edin…

Çalışan insanlar her daim işten çıkarılma riski ile karşı karşıyalar. Hiç beklemedik bir anda işten çıkarılan birçok çalışan var. Ve bu çalışanların çoğu işten çıkarıldıklarında ne tür yasal haklara sahip olduklarını tam olarak bilmiyorlar. Hukuk sisteminde zaman aşımı önemli bir kavram ve işten çıkarılan çalışanlar bu engele takılmadan bir an önce harekete geçmeli ve haklarını almalıdırlar. Peki, nedir işten çıkarılan işçilerin sahip oldukları yasal haklar? İşte size kendi isteği dışında işten çıkarılanların hakları;

İşsizlik maaşı alma hakkınızı kullanabilirsiniz

İştek kendi isteğiniz dışında çıkarıldıysanız ve bazı koşulları sağlamanız durumunda işsizlik maaşına başvuru ayaparak aylık minimum 650 lira max 1300 lira kadar işsizlik maaşı alabilirsiniz.  İşsizlik maaşı detaylarını başvuru işlemleri ve koşulları için sizler için özel bir yazı hazırladık buraya tıklayarak yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İşe iade davası açabilirsiniz

Eğer severek çalıştığınız bir işiniz varsa ve bu işten kendi isteğiniz ve bilginiz dışında çıkarıldıysanız işe tekrar alınmanız için yasal haklarınızı kullanabilirsiniz. Ancak bunun olabilmesi için işyerinizin ve çalışma durumunuzun bazı şartlara uyuyor olması gerekmektedir. Eğer bir işyerinde belirsiz süreli bir iş sözleşmesi ile altı aydan fazla süredir çalışıyorsanız ve çalıştığınız işyerinde ki işçi sayısı 30 ve üzerinde ise, işinize son verildikten sonra 30gün içerisinde işe alım davanızı açmanız gerekmektedir. Bu davadan önce ilk adım olarak işvereninize noterden avukatınız eşliğinde bir ihtar çekmeniz, eğer ihtara cevap gelmezse belirtilen süre içerisinde işe geri alınmanız için dava açmak sap olduğunuz yasal bir haktır.

Hizmet tespit davası açabilirsiniz

Çalıştığınız süre boyunca SGK prim ödemelerinizin, (raporlu olduğunuz tarihler hariç) kesintisiz bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Sizin bilginiz dışında, çalıştığınız süre içerisinde işyerine çıkış ve tekrar girişiniz yapılmış olabilir. Eksik gün prim ödemeleri yapılmış olabilir. Bu durumlar emekliliğinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Çalıştığınız halde SGK primleriniz ödenmediyse veya eksik ödendiyse işverene karşı hizmet tespit davası açabilir ve dava sonucunda eksik günlerinizin hanenize kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

Kıdem tazminatı alabilirsiniz

Eğer bir işyerinden bir yıldan fazla süredir çalışıyorsanız ve kendi isteğinizin dışında işinize son veriliyorsa kıdem tazminatı hakkınız bulunmaktadır. Almanız gereken tazminat bedeli o işyerin de çalıştığınız süre ile bağlantılıdır. Banka hesabınıza yatan brüt ücret üzerinden, çalıştığınız yıl kadar hesaplama yapılır ve size kıdem tazminatı ödenir. Bu hakkınızı almadan işveren tarafından size verilen hiçbir belgeyi imzalamayın. Eğer kıdem tazminat ödemesi işveren tarafından yapılmıyorsa bunu mahkeme aracılığı ile alabilirsiniz.

İhbar tazminatı alabilirsiniz

kıdem tazminatı nasıl alınır
ihbar ve kıdem tazminatı şartları nelerdir

İşveren sizi hiçbir neden göstermeksizin işten çıkarmak istiyorsa bunu size önceden bildirmek zorundadır. Bu işçinin iş kanununda yer alan yasal hakkıdır. İşyerindeki kıdeminize, yani çalışma sürenize göre işinize son verilmeden 2 ila 8 hafta önceden size bilgi verilmeli ve yine iş kanununda yer alan sürelerde size iş arama izni verilmelidir. Aksi halde işveren aniden işinize son verirse size ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. İşten çıkarıldığınızda bu hakkınızı işverenden mutlaka talep etmelisiniz. Eğer ihbar tazminatınız ödenmezse mahkemeye başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.

İşkur çalışanlara asgari ücret oranında kursiyerlik maaşı veriyor detaylar için tıklayın

Ücret tazmin davası açabilirsiniz

İşveren bilginiz dışında sizi işte çıkarır ve o güne kadar çalışmış olduğunuz ücreti size ödemezse veya işten çıkarıldığınız tarihe kadar ödenmeyen ücretleriniz varsa buna karşılık ücret tazmin davası açabilirsiniz.

Yıllık izin ücret davası açabilirsiniz

Her çalışan bir yıldan sonra ücretli izin hak etmektedir. Ve işveren bu izinleri toplu bir şekilde çalışana kullandırtmalıdır. İşten çıkarıldığınızda kullanmadığınız ücretli izin hakkınız varsa işveren size bunu para olarak ödemesi gerekmektedir. Günlük brüt ücretiniz üzerinden hakkınız olan izin günü kadar ücret size ödenmezse yıllık ücret davası açarak bu bedelleri tahsil edebilirsiniz.

Genel tatil ücreti tazmin davası açabilirsiniz

Resmi tatiller işçilerin de hak etmiş oldukları tatillerdir. Eğer bir işveren resmi tatillerde işçi çalıştırıyorsa bugünlerde personel primlerini çift ödemekle yükümlüdür. İşinize son verildiğinde size bu hakları vermemiş olan işvereninize tazmin davası açarak resmi tatillerde yaptığınız fazla mesailerin karşılığını alabilirsiniz.

Maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz

İşten çıkarılırken birtakım hakaret ve kötü olaylara maruz kaldıysanız, zaman geçmeden maddi ve manevi tazminat davası ile işverenden talepte bulunabilirsiniz.

Önceki İçerikOrganik Tarım Nedir? | Organik Gıdalar Nasıl Üretiliyor?
Sonraki İçerikGenel Sağlık Sigortası | GSS Borcu Sorgulama

25 YORUMLAR

  1. Ben devlet hastanesinde taşeron işşci olarak çalışıyordumBen işten ihbar çekerek tek taraflı fes ettim işsizlik maaşı alabilirmiyim. Asgari ücretle çalışıyordum üç yıl çalıştım hastane müdürü 1500,lira kıdem tazminatın olur diyor sizce anlaşmak isterlerse benim sizce ne kadar almam lazım teşekkürler

    • Erdal merhaba;
      Haklı bir nedenle işverene noter aracılığıyla ihtar çekmen durumunda kıdem tazminatı alabilirsin. Ve anladığım kadarıyla haklı bir nedenin var. Ne kadar kıdem tazminatı alırım dersen sana son ödenen bürüt maaşın çalıştığın yıla çarpımını hesaplamalısın bulduğun değer kıdem tazminatını verecektir (bazı yasal kesintilerde olabilmekte onun hesabını muhasebeci bir arkadaşa sorarsan daha net cevap alırsın.
      Dipnot: Yıl hesabı yaparken şuna dikkatetmeni istiyorum kıdem tazminatı çalışma süreni hesaplarken bu süre tam yıl olmak zorunda değildir örneğin 3,5 yıl çalıştıysan Son bürüt maaşını 3,5 ile çarpmalısın.

  2. Merhaba kurumsal bi magazda calsyrm ama girmdn önce bi şey imzldk şimdi ayrılmak istyrm ama işsizlik maaşı almam için istifa etmemem gerkyo ne yapblrm nasıl ayrllblrm istifa dilekçemi imzlmdn brkmzlr issizlikte almmm yardm edin ltfn

    • Sibel hanım merhaba;
      Sizin de söylediğiniz gibi işsizlik maaşı alabilmeniz için istifa etmemeniz gerekiyor, Eğer istifa nedeniniz İş kanunun 24.Maddesi içerisinde geçiyorsa ilk olarak notere ihtar çekerek istifanızı işvereninize bildiriniz. İşveren ihtarınıza olumsuz yanıt verirse dava açmanız gerekecektir. Açacağınız davanın biraz uzun süreceğini hesaba katmayı unutmayınız.

      Geçerli nedenle istifa drumları aşağıda belirtilmiştir inceleyebilirsiniz.
      Bu madde kanunda şu şekilde belirtilmiştir;
      Madde 24 – Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce
      veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
      I. Sağlık sebepleri:
      a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için
      tehlikeli olursa.
      b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin
      işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
      II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
      a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya
      şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
      b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda
      bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
      c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi
      üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi
      gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
      8432
      d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene
      bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
      e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya
      ödenmezse,
      f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı
      ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa,
      yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
      III. Zorlayıcı sebepler:
      İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
      İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı

  3. Merhaba iyi geceler avukatlik burosunda calisiyorum ise girmeden once issizlik maasi aliyodum 2 ay aldim sigortam basladigi icin kesildi suanda is yerimde bir takim olaylar oluyor 4 ay dir calisiyorum surekli tartisma cikartip calisanlarla savunma yazdirmaya calisiyorlar istifa edersem issizlik maasi alma hakkim varmi Teşekkürler iyi geceler.

  4. Daha önce işsizlik maaşı alıyordun sigortalı işe başladın ve işsizlik maaşı doğal olarak kesildi. Bu durumda şimdiki işinden istifa ederek ayrılsan bile işsizlik maaşı alabilirsin. Ama alacağın bu maaş geçmişte aldığın işsizlik maaşının devamı olur. (geriye kaç ayın kaldıysa onu alacaksın)
    Geçmiş olsun.

  5. Bende ek… firmasında çalışıyordum sosyal medyada beş para etmeyen bir firmasın dedim beni işten kovdular yaka paça dışarı attılar sözde hakaret sayiliyormus savunma yazdım işten aticaz dediler attılar 5 senelik tazminatimı vermediler nolursunuz bana yardımcı olun

    • Merhaba Onur;
      Muhtemelen İşten çıkış kodunu iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış tan yapmışlardır. Bu durumda işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı alamazsın. Ne yapabilirim dersen 170 i arayıp ilk olarak oradan şikayet oluşturmalı sonuca göre dava açmalısın. Hakim aleyhinde karar alırsa haklarının tamamını alabilirsin.

  6. merhabalar ben adliyede taşeron işçi olarak çalışıyordum.taşeron şirket degişti aynı gün işden çıkarırdım. tazminatımı şirkette sordum çalıştıgım kurum ödeyecek dediler senelik sözlesme yapılıyordu.2 sene 4 ay çalıstım. tazminat ne kadar alırım ve hangi kurumdan istemem gerek bilmiyorum 10 gün oldu ne yapmam gerekiyor

  7. Bir kamu hastanesinde taşeron işçi olarak 15 yıldır çalışmaktayım bu güne kadar bir kıyafet uygulaması yoktu şimdi biz kadrolu memurlarla aynı buroda asıl işi yapan insanlarız ama bize tek tıp kıyafet giymemiz konusunda baskı yapılıyor giymeyenlere tutanak tutuluyor üç tutanakla çıkışımız verilirse tazminat hakkımız olmuyor bu durumda dava açarsak tazminat hakkımız olurmu yada bu sebeple bizim çıkışımız verilebilirmi ..şimdiden teşekkür ederim…

  8. Merhaba ben.bir magazada 2aydir çalışıyorum reyon yoneticim ile bir tartışmam dan dolayi sözde perfomans düşüklüğünden beri isime son verileceği söylendi simdi benim gelip.istifa dilekçesi yazmam isteniyor ben isimi seviyorum ve sadece yöneticim ile tartismam icin böyle yapılıyor ne yapmam gerekiyor suan acil cevap lütfen

  9. 29. Maddenin açılımı;” işverenin iyi niyet ve aklak kurallarina aykiri davranmasi nedeni ile çalışanı işten çıkarması” anlamına gelmektedir. Işveren size işe aldığı sırada çıkış kodunuzu incelerse bir önyargı oluşturup size işi almayabilir fakat bunun dışında başka bir işyerinde çalışmanızda bir engel yoktur. 29 kodundaki nedenlerden dolayı işten çıkarıldığınızı düşünmüyorsanız dava açarak bu kodun değişimini talep edebilirsiniz.

  10. Merhaba ben bir inşaat firmasında çalışırken önemli bir hastalık geçirdim ameliyat oldum sürekli rsporluyum daha tedavim devam ederken işyeri ssk çikişimi vermiş dava açabilir miyim açabilirsem nasil yaparim teşekkürler.

  11. 2 aydır bir magazada calisiyorum benden ilk hafta sigorta icin belge istediler verdim ve ayni hafta icinde sordum sigortam yapilimi diye yapildigini soylediler ve bugun baktigimda sigortam hala yapilmamisti bnde genel mudurle konusup durumu izah ettim o muhasebenin ustune atiyor muhasebeyle gorustugumde de mudurun 3 ay deneme sureci sonrasinda yatirilacagini soyledi dedigi icin yapmadik dediler hepsi birbirinin uzerine atiyor yani bende mudurle konustm telafisi icin odenmeyen primlerin ucretini talep ettm mudur de oyle bir seyin soz konusu olmaigini soyledi bu durumda nasil haklarim var ne yapabilirim yardim edin.

  12. özel bir okulda öğretmen olarak çalışıyorum.. 19 nisanda resmi nikahım var o yüzden yaklaşık 2,5 yıldır çalıştığım kurumdan ayın 20 Nisanda ayrılmayı düşünüyorum.. Ama Kurum erken ayrıl işlerini hallet diye bastırıyor.. Resmi nikahtan önce ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Eğer benim rızam dışında 20 Nisanı beklemeden iş akdimi fesih ederlerse kıdem tazminatımı almak için nasıl bir yol izlemeliyim?

  13. Merhaba ben büyük bir firmaya bağlı taşeron bir firmada 22 aydır görev yapmaktaydım üst düzey yetkili bir yöndetici gelip bana hiç bir ikaz vermeden kovuldun diyerek iş yerinden gönderdi şu an ne yapmam gerekiyor herhangi bir belge imzalamadım

  14. Slm ben 6 ay önce sebebsiz bir şekilde işten çıkarıldım ismimi karaladılar 8 yıl çalıştım şimdi bunların yüzünden bir yerde çalışamıyorum ne yapmam lazım

  15. Arkadaşım,burada bir Alman firmasında 17 yıldır çalıştı ve tazminatı ödenerek bu haziran da işten çıkardılar.sebep moning uygulamalar. İşe geri iade için dava açabilir mı.?firma Alman olduğu için hakkını verip çıkarmış.ama çocuk o işini istiyor.ama nasıl olacak.!?ihtimal var mı.?teşekkürler.

  16. MERHABA IYI GÜNLER.. 4 AYDAN BERI CALISITIGIM ISYERINDEN MAZERETSIZ SEKILDE IŞTEN CIKARILDIM..DAHA ONCESINDE BANA IŞ ARAMAM IÇIN HER HANGI BIR BILDIRIM YAPILMADI..HER HANGI BIR EVRAK IMZALAMADIM..SIMDI NE YAPABILIRIM..

    • Alo 170’i arayabilir yada en yakın işkur birimine giderek bir şikayet oluşturabilirsiniz. İşkur yada 170 teki personel yapmanız gerekenleri anlatacaktır.

  17. iş yerinde hakarete uğradım kovuldum 2 yıldır da çalışıyordum herhangi bir evrak imzaladım ertesi gün noterden ihtar çektirdim tüm haklarımı alabilirmiyim ne yapmalıyım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz