İşkur Kursları
İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından meslek sahibi olmayan ve meslek edinmek isteyen kişiler için bir çok sektörü kapsayan meslek edindirme kursu verilmektedir. Bu kurslar kursiyerlere hem para ve meslek sahibi olma imkanı sağlıyor hem de istihdam edilerek gelir elde etme şansını sunuyor.
Bu nedenle bir çok insan İşkur bünyesinde verilen kurslara rağbet ederek meslek sahibi oluyorlar. İş kur bünyesinde verilen bu kurslara katılmak için katılımcıların iş kur üyesi olması ve daha önce iş kur tarafından verilen benzer kurslara katılmamış olması gerekmektedir. Kursiyerlerin katılım oranına göre belirlenmiş olan en çok tercih edilen işkur kurslarını sıralayarak en çok tercih edilen kursları sizler için bir araya getirdik.
İşkurun en çok tercih edilen kursları:
1 ) İş başı eğitim programı ve girişimcilik sertifikası
İş başı eğitim programında işkur üyesi olan aktif iş gücü piyasasında faaliyet gösteren kurum ve iş yerlerinde işkur üyesi işsizlerin sahip oldukları meslekleri pekiştirmeleri ve bu meslekler ile ilgili uygulama imkanı bularak kendilerini geliştirmelerini sağlayan bir programdır. Bu program sayesinde işsiz ve meslek sahibi kimse tecrübe kazandığı gibi deneyimini artırarak kalifiye bir çalışan olur.
Programın amaçlarından biri de meslek sahibi olup daha önce uygulama alanlarında çalışmayan kişilerin deneyim kazanmasına katkı sağlamaktır. Programa katılan işsizlere ay boyunca çalışmaları karşılığında net asgari ücret ödenir. Ayrıca İşkur tarafından girişimcilik sertifikası verilerek iş gücü ihtiyacı doğması halinde sertifika sahibi kişilere öncelik verilir. Program hakkında detaylı bilgi için işbaşı eğitim programı yazımızı okuyabilirsiniz.
2 ) Hasta refakatçisi kursu
Özellikle ev hanımlarının yoğun rağbet gösterdiği hasta refakatçisi kursu işkur tarafından belirli sürelerde verilen bir kurstur. Kurs süresince kursiyerlerden hiç bir ücret alınmadığı gibi kursiyerlerin zaruri ihtiyaçları işkur tarafından karşılanmakta ve kursiyerler kurs gün sayısı esas alınarak belirli ödemeler yapılmaktadır. Bu kursu alan kursiyerler kurs sonunda hasta bakımı ve refakati sertifikasına sahip olup huzur evleri, hasta bakım evleri gibi alanlarda iş bulabiliyorlar.
3 ) Hamur işleri kursu
Günümüzde pastane, patiseri gibi kafelerde ve unlu mamülleri üretimi yapan işletmelerde çalışma imkanı sunan hamur işleri ustalığı kursu iş kur tarafından verilmektedir. Bu kurs süresinde hamur işleri ustalığı, unlu mamüller üretimi konularında eğitimler ustalar ve aşçılar tarafından verilmektedir. Kurs sonunda işkura üye iş yerlerinde çalışma imkanı sunulduğu gibi kurs boyunca sigorta giderleri ve kurs günü başına ödemeler iş kur tarafından yapılmaktadır.
4 ) Müşteri hizmetleri ve satış yetkilisi kursu
İşkurun yoğun rağbet gören bir diğer kursu da müşteri hizmetleri ve satış yetkilisi kursudur. Bu kurs ile katılımcılara müşteri hizmetleri servisinde çalışırken nelere dikkat etmeleri gerektiği, kurumsal temsiliyeti nasıl gerçekleştirmeleri gerektiği eğitimi verilmekte ve satış danışmanlığı, satış yetkilisi kursu ile alış veriş yapacak müşteriye davranma teknikleri, satış teknikleri, ürünü pazarlama teknikleri verilmektedir. Bu eğitimler üye iş yerleri aracılığı ile pratiğe dökülerek kursiyerlere tecrübe kazandırılmaktadır. Diğer kurslar gibi zaruri ihtiyaçlar ve sigorta giderleri iş kur tarafından karşılanmaktadır.
5 ) Bilgisayar bakım ve onarımcısı
Çağımız dijital bir çağ olduğu için en çok rağbet gören kurslar arasında bilgisayar bakım ve onarımcısı yer alıyor. Özellikle genç kursiyerlerin talep ettiği bu kursta bilgisayar bakımı, bilgisayar tamiri, yazılım bakımı, sistem kontrolü gibi konularda eğitimler verilip uygulamalar yaptırılmaktadır. Kursiyerler eğitim sonunda sertifika sahibi oldukları gibi üye iş yerlerinde iş imkanı da buluyorlar.
6 ) Kuaför ve saç bakımcısı kursu
Bayanların tutkusu olan saç bakımı ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı için iş kur tarafından verilen ve çok fazla kursiyerin tercih ettiği bir kurs olan kuaför ve saç bakımcısı kursu saç bakımı, saç stili yapma, cilt bakımı, manikür pedikür gibi alanlarda uzmanlar tarafından eğitimler verilmekte ve üye iş yerlerinde eğitimlerin pekiştirilmesi sağlanarak kursiyerlerin meslek edinmeleri, sağlanmaktadır. Ayrıca üye iş yerlerinde çalışma imkanı bulan kursiyerler kurs süresince asgari ücret üzerinden maaş almaktadır.
7 ) Mekanik bakım ve onarımcısı
Özellikle fabrikalarda ve üretim tesislerinde ihtiyaç duyulan mekanik bakımcı ve onarımcı kursu iş kurun en fazla tercih edilen kursları arasında yer alıyor. Uzun süreli ve kalıcı bir iş arayan işsiz kursiyerler tarafından tercih edilen bu mekanik bakım ve onarım kursu kursiyerlere makinelerin bakımları, onarımları, üretim sırasında oluşabilecek arızalar, elektrik arızaları mekanik bakım konuları gibi konularda teorik eğitim verilmekte, eğitimin pekiştirilmesi için üye fabrikalarda uygulamalı eğitimler verilerek kursiyerlerin meslek edinmeleri sağlanmaktadır. Eğitim boyunca zaruri ihtiyaçlar ve sigorta iş kur tarafından karşılanmak ve maaş asgari ücret üzerinden ödenmektedir.
8 ) Kültür mantarı yetiştiriciliği
İşsiz kişilerin istihdam edilmesi ve kendi iş yerlerini açabilmeleri için verilen kurslardan birisi de mantar yetiştiriciliği kursudur. Kültür mantarı ideal şartları sağlandığında evinizde dahi yetiştirebileceğiniz mantarlar olduğu için mantarın yetişme ortamının şartları, bakımı, hasadı, paketlenmesi ve koruma yöntemleri konuları eğitimi verilmektedir. Bu eğitimler mantar çiftliklerinde uygulamalı olarak pekiştirilmektedir. Kendi evlerinde mantar yetiştirerek gelir elde etme imkanı olan kursiyerler bu kursa yoğun rağbet gösteriyorlar. Mantar yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiyi kültür mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.
9 ) Çoban sürü ve yönetim elemanı kursu
Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde sanayi gelişmemiş olduğu için hayvan çiftlikleri ve hayvan yetiştiriciliği yapan üretim çiftliklerinde ihtiyaç duyulan çoban sürü ve yönetim elemanı kursu için bu bölgelerde çok talep gören bir kurstur. Bu kurs ile hayvan bakımı, hayvan ağılı için ideal şartlar, kuzulama, gebe hayvanların bakımı, aşılama, doğum, sağım, kesim konularında eğitimler verilerek hayvan çiftliklerinde uygulamalar yaptırılmaktadır. Uygulamalar sonucunda hem sertifika alan hem de istihdam edilen kursiyerlere kurs süresinde asgari ücret üzerinden ödeme yapıldığı gibi sigorta masrafları da iş kur tarafından karşılanmaktadır.
10 ) Büro yönetimi ve sekreterlik kursu
Büro yönetimi kursu iş garantili bir kurs olduğu için çok rağbet gören bir kurstur. Büro yönetimi ve sekreterlik kursu sonucunda iş kur üye iş yerlerinde işe başlama imkanı bulan kursiyerler eğitim süresinde büro ile ilgili ön muhasebe, karşılama, evrak kayıt, evrak dosyalama, tasnifleme gibi işlemler hakkında eğitimler almakta ve uygulamalara katılarak eğitimlerini pekiştirmektedirler. İş garantili bir kurs olması nedeniyle bütün iş kur il müdürlüklerince verilen bu kurs boyunca kursiyerlere maaş ödemesi asgari ücret üzerinden yapılmakta olup zaruri ihtiyaçlar ve sigorta masrafları iş kur tarafından sağlanmaktadır.
Bu kurslar i kur bünyesinde yıl içerisinde çok sık periyotlar halinde farklı il müdürlüklerince verilmekte olup katılımcıların en fazla rağbet gösterdikleri kurslardır.