Girişimcilik Sertifikası sonrası KOSGEB İş Planı Hazırlama
Kosgeb desteklerinden ve teşviklerinden yararlanmak için öncelikle girişimcilik sertifikası almak gerekiyor. Kosgeb hibesi almak uzun bir süreç ve bu sürecin ilk adımı girişimcilik sertifikası almaktır. Girişimcilik sertifikası aldıktan sonra izlemeniz gereken bir çok aşama yer alıyor. Bu aşamaları takip ederek bir iş planı hazırlayabilir ve kosgeb başvurunuzu tamamlayarak başvurunuzun onaylanmasını bekleyebilirsiniz.
1. Adım: Girişimcilik Kursu: 70 saatlik ücretsiz bir kurs olan girişimcilik kursuna giderek tüm aşamalardan geçmiş olmanız ve girişimcilik sertifikanızı almış olmanız gereklidir. Girişimcilik sertifikanız olmadan başvuru yapamazsınız.
2. Adım: İşletme kurulması: Bu aşama sertifika aldıktan sonra teşvik ve hibelere başvuru yapabilmeniz için bir işletmeye sahip olmanız şartını yerine getireceğiniz aşamadır. İşletme kurulumu ile ilgili girişimcilik kursunda size tüm prosedürler öğretilecek ve bu prosedürlere göre bir şirket kurmanız istenecektir. Girişimcilik kursunu bitirip girişimcilik sertifikası almaya hak kazanan her kursiyer bir işletme kuracak veya sermaye şirketine en az % 30 payla ortak olacaktır. Aksi halde girişimcilik sertifikanız olsa dahi Kosgeb teşvikleri için başvuru yapamazsınız. İşletmeyi kurduktan sonra yerine getirmeniz gereken bir çok işlem vardır. Bu işlemler:
a ) Şirketinizi kurduğunuza ve şirketin faaliyet gösterdiğini tescilleyen noter onaylarının alınması, imza sirkülerinin ve imza yetkinizin olduğunu noter huzurunda tescillemeniz gereklidir. Bu evraklar kosgeb tarafından şirket bilgileriniz olarak istenecektir. Bu nedenle bu işlemleri yaptırmak zorundasınız.
b ) Şirketinizi kurduktan sonra faaliyet göstereceği ilde bulunan ticaret odasına kayıt yapmanız gereklidir. Kayıt işlemleri şirketinizin hayali bir şirket olmadığını gösteren belgeler olduğu için bu işlemleri yaptırmak zorundasınız.
c ) Faaliyet gösterdiğiniz ilde bulunan sanayi odasına giderek sicil kaydınızı yaptırıp ticaret sicil gazetesinde yerinizi almanız gerekiyor. Ticaret sicil gazetesi başvuru evrakları arasında istenen belgelerden biri olduğu için bu işlemi de yapmak zorundasınız.
3. Adım: Şirket kurma işlemlerini tamamladıktan sonra www.kosgeb.gov.tr adresine girerek e-Kobi kaydınızı yapmanız gerekiyor. Kosgeb veri tabanına e – kobi kaydınızı yaptıktan sonra alacağınız kullanıcı adınızı ve şifreniz ile kobi beyannamesini doldurup, eklerinde yer alan şirket bilgilerinizi de ekleyerek hem fotokopi hem de aslı gibidir yaptırdığınız evrakları kosgebe teslim etmeniz gereklidir.
4. Adım:
İş Planı Hazırlanması
Kosgeb beyannameniz onaylandıktan sonra size bir kosgeb kobi uzmanı atanacaktır. Artık kobi uzmanınız ile birlikte iş planı dosyanızı hazırlamalısınız. İş planı dosyanızı siz hazırlayıp kosgeb kobi uzmanına teslim etmeniz gerekiyor. Kosgeb İş Planı dosyasında dikkat edilmesi gereken konular:
İşletme tanıtımı ve gider kalemlerinin belirtilmesi
A ) Öncelikle işletmenizin faaliyet gösterdiği sektörün ülkemizdeki durumunu özetlemeniz ve sektörün içinde bulunduğu durumdan alacağınız pasta payı oranında bahsetmeniz gerekiyor. Sektöre ne gibi bir yenilik getireceğiniz, üretim farklılıklarınız ve işletmenizin sektöre olan katkınızı anlattığınız kısa, öz ve sektör ile ilgili yayınlardan veriler içeren bir tanıtım yazısı yazmanız gerekiyor. Tanıtım yazısı aynı zamanda kendi şirketinizi de tanıtacak şekilde hazırlanmalıdır. Bu konuda kobi uzmanı size örnek bir tanıtım yazısı verecektir. Bu örnek tanıtım yazısını baz alarak bir tanıtım yazısı hazırlayabilirsiniz.
B ) İkinci kısım kendi işletmenizin faaliyet göstermesi veya üretim yapması için gerekli olan makine, teçhizat, ofis donanımı, yazılım desteği, alt yapı ihtiyaçlarını içeren bir ihtiyaç listesi hazırlamanız gerekiyor. İhtiyaç listesinde her ihtiyaç kaleminin karşısında maliyet gideri belirtilmesi gerekli. Maliyetleri belirlerken piyasa araştırması yaptığınızı gösteren proforma faturaları da sunmalısınız. Her kalem için ideal fiyatları içeren 3 farklı firmaya ait proforma fatura almalısınız. İnandırıcılığınızı artırmanız projenizin onaylanması için çok önemlidir. Bu kısımda belirteceğiniz miktar üst limiti 15.000 TL yi aşmamalıdır.
C ) Üçüncü kısım işletme içi giderlerin yer aldığı personel maaşları, elektrik, su , aydınlatma, ısınma, telekomikasyon, üretim makine ve ekipmanlara ait enerji giderleri, iş yeri kirası, vergisi gibi kalemleri detaylı bir şekilde belirteceğiniz ve her gider kaleminin ortalama olarak karşılık geleceği miktarın yazılı olduğu işletme giderlerini hazırlamalısınız. Hazırlayacağınız işletme giderleri üst limiti 12.000 TL yi geçmemelidir.
D ) Sabit giderler: Dördüncü kısım işletmede kullanılacak ve üretime başladığınızda almanız gereken makine ve techizatların yer aldığı bölümdür. Bu bölümde her makine kalemi için bir gider hesabı yaparak diğer gider kalemleri ile birlikte sunmalısınız. Bu aşama da makine teçhizat gideriniz 70.000 TL yi geçmemelidir.
Pazar planı ve bilgileri
Bu aşamada faaliyet göstereceğiniz pazarda rakip firmalarınızı, tedarikçilerinizi, müşteri bilgilerinin analizini içeren bilgiler yer almalıdır. Rakiplerinizin benzer ürünlerin satış fiyatları, pazara giriş bariyerleri, pazarda almayı planladığınız Pazar payını almak için geliştirdiğiniz pazarlama planınız, müşteri kazanmak için yapacağınız tanıtım, promosyon, reklam ve tutundurma kampanyaları gibi şirket politikalarınızın yer alması gerekiyor. Bu aşamayı kobi uzmanı ile birlikte hazırlamanız yararınıza olacaktır. Sektöre giriş bariyerlerini nasıl aşacağınızı detaylı bir şekilde açıklamanız onay almanızı kolaylaştıracaktır. İş planı dosyasında yer alan standart formlar içinde gelecek aylar için pazar payı bekletilerinin yer aldığı bölümü gerçekçi tahminlere dayalı olarak doldurmalısınız. Bu tahminler szin iş planı dosyanızın gerçekleştirllebileceğini veya gerçekleştirilemeyeceğini ortaya koayacağı için bu bölüm çok önemlidir.
Üretim Planınız
Bu bölümde üretim yapmak istediğiniz ürün ile ilgili detaylı bir araştırma yaptığınızı gösteren grafikler ve üretim planınızı anlatan tanıtıcı bir yazı yazmanız gerekiyor. Prosesin her aşamasında ürün çıktısı ile bilgi verip her proses aşamasında ürün için oluşan maliyetler hakkında kısa bilgiler vermeniz sizin avantajınıza olacaktır. Üretim planınız şirketinizi ayakta tutacak olan plan olduğu için bu bölüme özenmeli ve sağlam bir plan sunumu yapmalısınız.
Yönetim Planı
Bu bölüm şirketinizin nasıl idare edileceği, tüm birimleri ile sektörde ayakta nasıl duracağınız gösteren yönetim planınızın yer alacağı bölümdür. Bu bölümde hangi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapacağınız, ürün tanıtımı için tercih edeceğiniz yöntemler, rakip firmalar, tedarikçiler ile kurulacak ilişkiler, müşterilere yapılacak ziyaretler, şirket idare stratejinizin detaylı bir şekilde yer alacağı bu bölümü de kobi uzmanı ile birlikte hazırlamalısınız.
Finansal Plan
Şirket finansmanının nasıl sağlanacağını anlatmanız gereken finansal bölümde alacağınız desteğin hibenin veya kredinin her kuruşunun nasıl faydalı bir şekilde harcanacağı, ürünün veya çıktının iyileştirilmesi için ayıracağını ar – ge bütçenizi basıl harcayacağınızı, gereksiz giderlerden kurtulup tasarruf yapma planlarınızı ilerleyen zamanlarda nasıl hayata geçireceğinizi anlatacağınız finansal plan bölümü çok dikkatli hazırlanmalıdır. Kosgebten alacağınız parayı taksitler halinde alacağınız için her ay sizi denetleyecek bir uzman bu palana sadık kalıp kalmadığınızı da denetleyecek olup bir sonraki taksit için onay verecektir. Bu nedenle sadık kalabileceğiniz bir finansal plan hazırlamak zorundasınız. Finansal plan hazırlık kısmında finans bilgileri iyi olan bir işletmeciden yardım almanız çok daha iyi olacaktır.
Tüm bu bölümleri objektif, gerçekçi ve inandırıcı bir şekilde doldurduktan sonra şirket bilgilerinizi içeren evraklarınız, girişimcilik sertifikanız ve kobi uzmanının imzalamış olduğu iş planı dosyanızı başvuru dilekçenizin ekine koyarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru süreci Kosgeb değerlendirme komisyonunun toplanıp iş planı dosyanızı incelemesine bağlı olarak uzayabilir. Komisyon sizi çağırıp projeniz hakkında teknik verilerin yer aldığı bir sunum isteyebileceği gibi iş planınızı anlatacağınız detaylı bir sunum da isteyebilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce her iki sunum için çalışmalı ve ikna edici sunumlar hazırlamalısınız. Tüm bu aşamalardan sonra iş planınız onaylanacak ve kredi veya hibe almanız sağlanacaktır.