Mobilya Mağazası Açmak | Mobilya Satma

1

Mobilya Mağazası Açma İş Fikri ve Maliyet Hesaplaması

Mobilya dukkanı acmak
Mobilya mağazası nasıl açılır ne kadar kazandırır ve ne kadara mal olur?

Girişimcilik ruhuna sagip siz okurlarımız için bu yazımızda Mobilya mağazası açmak iş fikri hakkında biraz araştırma yaptık. Yaptığımız araştırma sonucunda mobilya mağazası açmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğinden, nelere ihtiyaç duyacaklarından ve bu işin maliyet ve kar oranlarından bahsettik buyurun okuyalım…

Mobilya satışı yükte ağır fakat paha da karlı bir iş olduğunu hepiniz tahmin etmişsinizdir. Bir işin karlı olması kadar satışının da iyi olması gerektiği bilgisini dikkate alıp Mobilya satışlarının pazar analizi yaptığımızda; Hemen hemen her evde belirli sürelerle  mobilya yenileme işlemleri yapılmakta, yeni evlenen her çift mobilya almaya ihtiyaç duymakta, yalnız yaşayan her birey evini dekore etmek için veya ihtiyaçlarını gidermek için mobilyalar almak zorundadır. Bu açıdan bakıldığında mobilyanın, her eve giren neredeyse temel ihtiyaçlar listesinde olan bir ürün olduğunu görmekteyizç. Bu nedenle açacağınız bir mobilya mağazası karlı bir yatırım olacaktır. Peki mobilya mağazası açmak için neler gerekli, hangi izinler alınmalı, dükkan seçiminde dikkat edilmesi gerekenler neler ve ne kadarlık bir sermaye gerekli sorularına cevap verelim.

Mobilya Dükkanı Açarken Dikkat Edilmesi Gereken

İşyeri seçimi

1 ) Öncelikle açacağınız mobilya dükkanının  yer  seçimine özen göstermelisiniz. Mobilya dükkanı bir cadde üzerinde veya bir mobilyacılar pasajı gibi bir alanda olmalıdır. Yani potansiyel müşteri olarak görebileceğiniz insanların her zaman görebilecekleri bir yerde olmalıdır.   İhtiyacı olmayan ev hanımı vitrininizi gördükçe mobilya yenileme isteğine hakim olamayacaktır.

2 ) Yer seçimi yaparken çevrenizde bulunan mobilya dükkanlarını incelemeniz gereklidir. Rakip işletmeler olarak yarışacağınız için çok yakın bir iş yeri açmanız uygun olmaz.

3 ) Dükkan yeri seçiminde dükkan ölçüleri de sizin için önemlidir. Mobilya mağazası içinde teşhir alanları oluşturup örnek takımlar ve mobilyalar sergileyeceğiniz için geniş bir iç hacme sahip dükkan kiralamanız uygun olacaktır.

Bu başlıkta detaylı bilgiler içeren dükkan yeri seçimi yazımızı okumanızı önerebiliriz.

Satılacak mobilyalar

Mobilya mağazası nasıl açılır
Mobilya mağazasında satılancak ürünler

1 ) Mobilya dükkanı içinde satılacak mobilyalar bir mobilya üreticisinin ürünleri olabileceği gibi kendi paranızla alıp satacağınız mobilyalar da olabilir. Sektör bu iki yöntem üzerinden çalışmaktadır. Piyasa da faaliyet gösteren İstikbal, Panello, Hevin gibi markalar ile yapacağınız distribütörlük anlaşmaları veya komisyon üzerinden çalışma anlaşmasına göre sattığınız ürün başına belirli bir komisyon alabileceğiniz gibi  sermayeniz ile satın aldığınız ürünler üzerine kar payı koyarak da mobilya satışı yapıp kar elde edebilirsiniz.

2 ) Mobilya dükkanı içinde her tarza uygun mobilyalar bulundurmanız gerekir. Müşteri portföyünüzü ne kadar geniş tutarsanız, tutundurma ve reklam kampanyaları için ayırmanız gereken bütçe o kadar azalacaktır.

3 ) Dükkan içinde vitrin düzenlemesini ve teşhir alanlarını çok şık bir dizayn ile yapmalısınız. Bu sayede mobilya alma fikri olmayan birine çok hoş görünen ürünler satın alma fikrini doğuracaktır.

4 ) Mobilya satış işleminden sonra mobilyaların transfer edilmesi için geniş bir yük aracına ihtiyacınız olacaktır. Bir yük aracı tedarik ederek satış sonrasında nakliye yapmanız reklamınızı yapmanız için kaçırılmayacak bir fırsattır.

5 ) İş yeri içinde özel bir aydınlatma yapıp teşhir alanlarını en ideal şekilde göz alıcı biçimde aydınlatmalısınız. Unutmayın ki teşhir alanı sizin ürün satmanızdaki en önemli etkendir.

6 ) Reklam ve tutundurma kampanyaları kapsamında el ilanları bastırmalı, ürünlerinizin yer aldığı küçük kataloglar hazırlayarak evlere dağıtmalı, dükkanınızın dış cephesine büyük ölçülerde ürünlerinizin ve firmanızın adının olduğu afiş ve pankartlar asmalısınız. Bu sayede yeni bir iş yeri açtığınızı göstermiş olursunuz.

Alınması gereken izinler

Mobilyacılık yapmak
Mobilya mağazası açarken almanız gereken izinler

1 ) Bir iş yeri açmak için gerekli olan; başvuru formu, başvuru beyan formu, tapu senedi veya kira kontrat sözleşmesi, vergi levhası, oda kayıt belgesi, sicil gazetesi, ticaret ve sanayi odası üyelik belgesi, imza sirküsü, fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi, gibi resmi evrakları

2 ) İş yerinizde çıkabilecek bir yangına karşı aldığınız tedbirlerin onaylandığı ve binanızın itfaiye dairesinde uygun olduğunu gösteren itfaiye uygunluk belgesi,

3 ) Binanıza ait olan depo vb yerlerin  sığınak olarak kullanılabileceğini gösteren kroki,

4 ) İş yeri açacağınız binanın iş yeri olması için her hangi bir engelin ( mesken tarzı binalar ) gösteren belgelerin alınması ve ilgili belediyeye giderek iş yeri açma izni istenilmesi gereklidir. Bu evrakları tamamladığınızda iş yeri açma izni için başvuru yapabilirsiniz.

Mobilya Mağazası Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir

1 ) İş yeri size ait değilse orta ölçek veya daha büyük bir bina kiralamanız gerekiyor. Bu bina cadde üzerinde olacağı için  yıllık olarak ortalamam maliyeti 60.000 TL gibi bir rakam olacaktır. Bu rakam bulunduğu caddenin işlerliğine göre (+ – ) % 20 farklılık gösterebilir.

2 ) İş yeri açma izinleri için ödeyeceğiniz harç bedelleri ortalama olarak 2500 TL kadar tutacaktır.

3 ) İç dizayn ve dekorasyon için  iş yeri büyüklüğüne göre 3000 TL ile 10000 TL arası bir rakam harcamanız gerekecektir.

Mobilya dükkanı maliyet hesaplama
Mobilya mağazası açmak için geeken para miktarı

4 ) Satışını yaptığınız mobilyaların transferleri için satın alacağınız yük aracı için ortalama 25000 TL harcamanız gerekecektir.

5 ) Satılacak mobilyalar için üretici firmalar ile anlaşmalar yapacaksanız bir franchizing bedeli ödemeniz gerekir. Bu rakam genel olarak 10000 veya 15000 gibi bit tutardır.  Bu tutarı ödeyerek satılan ürün başına komisyon alabilirsiniz. Komisyon yerine kendi ürününüzü satın alıp satmak isterseniz çok sayıda mobilya ve mobilya takımı almanız gerekecektir. Bu yöntemi uygulamak istediğinizde ortalama 100000 TL gibi bir sermaye koymanız gerekecektir.

7 ) İş yerinizde sizin dışınızda çalışanlar olacağı için çalışanların maaşını ve sigorta primi giderlerini de hesaplamanız gerekir. Minimum 2 kişi çalıştırmanız gerekeceğinden ortalama aylık 3500 TL gibi bir masraf kaleminiz daha olacaktır.

8 ) Reklam ve tutundurma faaliyetleri kapsamında yaptıracağını el ilanları, afişler pankartlar size ortalamam 2500 TL gibi bir rakama mal olacaktır. Ayrıca bir açılış yaparak reklam yapmak isterseniz 3000 TL gibi bir masraf kaleminiz daha olacaktır.

9 ) Mobilyalar esnek malzemelerden yapıldığı için aşırı sıcaklık ve aşırı nemden dolayı zarar görebilir. Bu nedenle bina içine merkezi havalandırma sistemi veya merkezi ısıtma ve soğutma sistemi yaptırmanız gerekecektir. Binanızın büyüklüğüne göre ortalama 20000 TL gibi bir maliyet kaleminiz daha olacaktır.

Tüm bu masraf kalemlerini topladığınızda üretici firmalar ile anlaşarak ürün satacaksanız 135000 TL gibi ortalama bir sermayeye ihtiyacınız vardır. Komisyon karşılığı ürün satmak yerine  kendi ürünlerinizi satmak istediğinizde ise 250000 TL gibi bir sermaye ortaya koyarak her kesime hitap eden bir mobilya dükkanı açmış olursunuz.  Bu maliyetlere açacağınız mobilya dükkanı kusursuz ve eksiksiz olacağı gibi  her kesime de ürün sattıracaktır.

Başa baş noktasına gelebilmek için süre hesabı yaptığınızda dükkanınızın bulunduğu caddenin işlerliği, rakip mobilya dükkanlarına yakınlığınız, sattığınız ürünün kalitesi gibi etkenler göz önüne alındığında ortalama olarak 3 ile 4.5 yıl arası bir süre de başa baş noktasına gelebilirsiniz. Mobilya sektörü kar oranı fazla olan bir sektör olduğu gibi satamadığınız ürünün çürüme eksilme veya ölme durumu olmadığı için bu ürünü mutlaka satabilirsiniz.

Önceki İçerikİsrail Kulaklık ile Bizi Dinliyor Olabilir
Sonraki İçerikKOSGEB İş Planı Projesi Nasıl Hazırlanır?

1 Yorum

  1. Benim tavsiyem tüm burada anlatılanlara ilave olarak mutlaka bir e-ticaret sitesi açmanız.
    Eğer sadece internetten satış yapacak ve mağazanız ile internetteki ürün stoklarınızı ayrı ayrı takip edecekseniz size tavsiyem Ideasoft E-Ticaret paketi olur. Ama internette satacağınız ürünlerle mağazanızdaki ürünleri tek bir noktadan yönetmek isterseniz o zaman da size tavsiyem Aymet E-Ticaret paketi olur.
    Tabii ki başka paketlerde var ama benim en çok beğendiklerim bunlar, kolay gelsin.

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz