KOSGEB Hangi İş Fikirlerine Destek Veriyor?
KOSGEB küçük ve orta ölçekli işletmelere maddi destekler sunan bir kamu kuruluşudur. Özellikle de yeni iş kuracak olan genç ve kadın girişimcilere yüksek oranda hibe veren ve işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini arttırmayı hedefleyen KOSGEB, bugüne kadar bu alanda birçok çalışmaya imza atmıştır. KOSGEB desteği sayesinde iş kuranların sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Peki, KOSGEB’in desteklediği iş fikirleri nelerdir? İşte yanıtları.
KOSGEB Desteğinde Kimler Öncelikli?
KOSGEB desteği alan girişimlere bakıldığında bu girişimcilerin ağırlıklı olarak kadın ve gençlerden oluştuğu görülüyor. Kadınları ve gençleri iş dünyasına çekmek ve bu sayede daha fazla iş alanı oluşturmak isteyen KOSGEB’in desteklediği iş fikirleri daha çok özgünlüğe ve üretkenliğe dayanıyor.
Girişimcilerin farkındalık yaratması ise Kosgeb’in önceliklerinin başında geliyor. Olmayanı yaratmak, var olana farklılık katmak, değişikliklerle bir işi harmanlayarak yeni bir inovasyon oluşturmak KOSGEB’in hibe ve destek verirken ilk baktığı ölçütler.
Hangi Sektörler Avantalı?
KOSGEB’in desteklediği iş fikirleri onlarca sektörü barındıran geniş bir yelpaze olarak karşımızda. KOSGEB desteği alan sektörlerin listesi ise şu şekilde: Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, içeceklerin imalatı, gıda ürünlerinin imalatı. Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması, toptan ve perakende ticareti, seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri.
Özel inşaat faaliyetleri, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, konaklama. iş destek faaliyetleri, giyim eşyalarının imalatı, ana metal sanayi. Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri. Bina inşaatı, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler ve büro yönetimi.
İlgili Yazı: KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor?
Hangi İş Fikirleri Daha çok Destekleniyor?
KOSGEB desteği almak için yaratıcılığınızı, özgünlüğünüzü, farkınızı ortaya koymanız gerekiyor. Çünkü KOSGEB, üretim ve tasarım yapabilen girişimcileri desteklemek istiyor. Yaptığınız işte üretim yoksa sadece alım ve satıma yani ticarete yönelik bir iş ise KOSGEB desteği alma şansınız oldukça düşük. Farkındalık oluşturabilen girişimcilerin daha fazla önemsendiği KOSGEB’de, sadece bir ürünü üretmek de yeterli değil. O ürünü farklı bir konsepte şekilde ya da içerikte ürettiğinizde şansınız daha da yükseliyor.
İlgili Yazı: KOSGEB Başvurum | Hibe Alma Aşamaları
Kosgeb Hangi İş Fikirlerini Reddediyor?
KOSGEB’in desteklediği iş fikirleri içerisinde bazı sektörlere kırmızı ışık yakılmış durumda. Bu sektörlerle başvuru yaparsanız hibe ve destek alma şansınız sıfırdır. Bunların başında eğitim geliyor. Bir okul ya da dershane açmak istiyorsanız KOSGEB’in kapısını çalmayın. Tarım ve hayvancılık da desteklenmeyen sektörlerden. Hukuk büroları, sigorta şirketleri, mali müşavirlik hizmetleri, finans kurumları da KOSGEB desteği alma şansı hiç olmayan sektörler içerisinde yer alıyor.
Diğer taraftan bazı kıstaslar da KOSGEB desteğinin önünü kesen durumlardır. Örneğin, hali hazırda bir işletmenin sahibi ya da bir firmanın ortağı iseniz sizi KOSGEB desteklemiyor. Ayrıca son 1 yıl içerisinde herhangi bir iş kurma, işyeri açıp kapatma gibi bir faaliyetiniz de olduysa destek alamıyorsunuz. KOSGEB desteği alacak olan girişimcinin bir şirkette işçi olarak çalışıyor olması da kapsam dışı. Çünkü girişimcinin Bağkur’a, kuracağı işletme üzerinden kendi primlerini ödemesi şart.
İlgili Yazı: Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?
Kosgeb’in Desteklediği İş Fikirlerinden Örnekler
Yazımızı daha önce KOSGEB desteği alarak kendi işini kuran bazı girişimcilerden örnekler vererek sonlandıralım. Bu örneklere bakarak hem KOSGEB’in hangi fikirleri desteklediğini daha net görmüş hem de kendiniz için bir fikir edinmiş olursunuz.
- Manisalı bir kadın çamaşırcı açma fikri ile KOSGEB’e başvurarak projesine destek almış. Firmalarla anlaşan bu girişimci, personel ve masa örtülerini temizleme üzerine işe koyulur ve başarıya ulaşır.
- Bir diğer girişimcimiz ise Samsun’dan Yeşim Hanım. Açtığı işletmede sabun, ıslak havlu ve oda spreyi üretimi yapan Yeşim Hanım hem yurt içine hem de yurt dışına toptan satış da gerçekleştiriyor.
- Erzincan’da yaşayan Emine Turan isimli kadın da KAFFA KAFFEE isimli işletmesi için destek alanlardan. Pasta ürünlerinden içeceklere, sıcak yemeklerden aperatiflere kadar pek çok farklı ürünü tek çatıda toplayan işletme de büyük başarı göstermiş durumda.
- Sıradaki durağımız Erzurum. Deniz hanım 3 kişilik bir kuru temizleme dükkânı açarak KOSGEB desteği almanın sevincini yaşayanlardan. Deniz hanımın hedefi ilerleyen zamanlarda işini büyüterek halı ve perde yıkama alanlarında da faaliyet sürdürmek.