
Yeni bir İş Kurmak İsteyenlere İpuçları | İyi Bir İş Nasıl Kurulur?
İş kurmak her zaman cesaret isteyen bir girişim olmuştur. Sadece sermaye sahibi olmak iş kurmak için yeterli değildir. Kararlılık, doğru yöntemler, iyi bir sermaye ve girişimcilik ruhu iş kurmak isteyenlerin sahip olması gereken özelliklerden bazılarıdır. Biz de bu yazımızda iş kuracaklara öneriler sunarak iyi bir iş nasıl kurulur sorusuna yanıt arayacağız. İşte iş kurmak isteyenlere ipuçları:
İş Modeliniz Müşteri Endeksli olsun
Bir çok kişi, iş kurmayı düşünürken, kendisini merkeze alarak iş fikri oluşturmaya çalışır. Bu elbette ki yanlış bir düşünce değildir. Ancak eksik bir düşüncedir. Şöyle ki, günümüzde bir markaya dönüşmeyi başaran büyük şirketlerin her biri ürün çıkarmak için değil müşteriyi yaratmak için yola çıkmışlardır.
Yani, amacınız bir ürünü ortaya çıkarıp yaratmaktan ziyade müşteri elde etme ve kazanma olmalıdır. Siz en çok hangi ürünü seviyorsunuz? Hangi ürünü satarken mutlu olursunuzdan ziyade müşteri en çok hangi ürünü satın alıyor? Hangi hizmeti istiyor? Gibi sorulara yönelik bir iş modeli oluşturmalısınız. İş kuracaklara öneriler menümüzün bu ilk kuralını unutmamakta fayda var.
Sağlam Bir Pazar Araştırmasına Girin!

Yeni bir iş kurmak isteyenlere ipuçları listemizin ikinci sırasında Pazar araştırması geliyor. Hangi sektörde iş kurmayı düşünüyorsanız o sektörün pazarını iyi araştırmalısınız. Diyelim ki kişisel bakım alanında bir iş kurma planınız var.
Öncelikle bu sektörü iyi analiz etmeli, bu sektördeki müşteri potansiyelini yakından tanımalı, bu sektördeki açıkları tespit etmeli ve biraz da cesur davranarak büyük müşterilere yönelik ürünlerin satışına yoğunlaşmalısınız. Bunun için de biraz zamana ve sabra ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Büyük oynarsanız kazancınız da sektördeki yeriniz de büyük ve sağlam olur.
İlgili Yazı: Müşteriyi Memnun Etme Yolları | Müşteri Kazanma
İş Kuracağınız Ekibi İyi Oluşturun
İyi bir iş nasıl kurulur sorusunun en somut yanıtlarından biri de iyi bir ekiple kurulurdur. Her başarılı işin arkasında başarılı bir ekip vardır. İşin mutfak kısmı denilen bu ekibin üyelerini birbirinden farklı ve birbirini tamamlayabilecek yapıda insanlardan oluşturun. İşiniz büyümeye ve sorumluluklarınız artmaya başladığında yükünüz size ağır gelmeye de başlayacaktır. Çevrenizde ve ekibinizde güvenebileceğiniz ve size destek çıkabilecek yol arkadaşlarınız olursa, tüm zorlukların üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Ayrıca ekibinizin sizden farklı olması avantajınıza olacak. Zayıf yönlerinizi telafi edebilecek, size farklı bakış açıları sunabilecek, size alternatif oluşturabilecek bir ekiple sırtınız yere gelmez.
İlgili Yazı: İşyeri Nasıl Açılır ? | İşletme Kurma Aşamaları Nelerdir ?
Yeni Bir İş için İş Fikrinizi Basit Tutun
Yeni bir iş kuracaklara öneriler sıralamamızda çok basit bir ipucu karşınızda: İş fikrini basit tutun! Günümüzde iş dünyasının dev sektörlerinin pek çoğu ilk başlarda basit bir iş fikri ile adım attılar. Jennifer Telfer isminde bir kadın, oğlunun oyuncakları sürekli yastık olarak kullandığını görünce hayvan figürlü yastık yapmaya karar verdi. Ve işe koyuldu. Bugün dünyada pek çok ülkede satışa sunulan bu yastıklar, fikir sahibine milyonlarca dolar kazandırdı! İş kurarken kimse sizden devasal fikirler beklemiyor. Sıfırdan bir şey üretmenize de gerek yok. Günümüzde insanların en çok neye ihtiyacı var? Bu ihtiyacı biraz daha farklı nasıl sunabilirim? Gibi soruları kendinize sorarak başlangıcınızı daha kolay ve basit şekilde yapabilirsiniz.
İlgili Yazı: İş Fikirleri | Yeni İş Fikirleri
Başarılı Olduğunuz Alandan Sapmayın

İyi bir iş nasıl kurulur diye soranlara bir önerimiz de şudur: Başarılı olduğunuz alandan sapmayın. Her insanın becerileri, tecrübeleri, yetenekleri farklıdır. Kitap okumayı ve yazmayı çok sevmeniz sizi iyi bir kitap satıcısı yapmaz. Ama iyi bir blogger yapabilir! İş kurmak da böyle bir şeydir. Sırf daha çok kazandırıyor ya da daha çok müşterisi var diye hiç ilgi duymadığınız bir alanda bir iş kurduğunuzda sonunun hüsranla bitmesi an meselesidir. Emek harcadığınız her ana size keyif verecek ve manevi yönlerden de sizi besleyecek bir iş fikri üzerinde çalışmanız her anlamda size olumlu dönüşler sağlayacaktır.
İlgili Yazı: Hızlı Para Kazanmanın Yolları | Para Kazandıran İşler
İş Kurma Hayalleriniz Büyük Adımlarınız Küçük Olsun
Her zaman büyük düşünün ve büyük oynayın. Ancak bu yola çıktığınızda bir anda varınız ve yoğunuzla atılmayın. Sağlam ve küçük adımlarla ilerleyin. Bu, dev bir süpermarket açmayı hayal edip, başlangıçta küçük bir marketle yola çıkmak gibidir. Ancak o küçük marketin sizi eritmesine izin vermeden, büyümenizi ufak adımlar ve atılımlarla yaptıkça, süpermarkete ulaşmak hem daha kolay hem de daha zevkli olacaktır. Bugün Türkiye’nin en iyi giyim markası olan Sarar’ın vakti zamanında küçük bir terzi dükkanında ilk tohumlarının atıldığını biliyor muydunuz?
İlgili Yazı: KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor?
İş Kurarkan Kendinize Güvenin!
Yazımızın en başında iş kurmanın cesaret emek ve sabır istediğinin altını çizmiştik. Ve üzerine basa basa söylüyoruz. İş kurmak isteyenlere ipuçları listemizin belki de en önemli maddesi kendinize güvenin. İstiyorum ama acaba bu işi yapabilir miyim ki? Gibi içinizde sizi kemiren bir duygu olduğu sürece başarılı olamayacağınızı siz de çok iyi biliyorsunuz. “ Ne kadar zor olursa olsun ben bu işi yaparım. Başarırım. Üstesinden gelirim” demek sizde her zaman itici bir güç olacaktır. Kendinize inanırsanız size inananların da desteğini arkanıza alabilirsiniz. Ve unutmayın, sizin en iyi dostunuz da düşmanınız da yine kendinizsiniz. Hangisini besleyeceğiniz ise tamamıyla size kalmış bir durumdur.
İlgili Yazı: Şahıs Firması Kurulum Maliyeti | Dükkan Açma Maliyeti