Tenis, rakibin topu karşılayamaması sonucu topun kendi yarı alanında kalması,çifte hata yapılması ya da hatalı bir şekilde topun atılması sonucunda sayı kazanıldığı ve 15,30,40 ve oyun şeklinde artan sayılarla sonuca ulaşıldığı bir spordur. Peki bu spor ülkemizde ne durumdadır ? Tenis sahası açmak isteyen girişimciler için bu işin Maliyeti ne kadardır ve kazanç durumu ne düzeydedir ? Gelin bu soruların cevabını bulmaya çalışalım.
ÜLKEMİZDE TENİS’E İLGİ VAR MI ?
Türkiye’nin tenis ile ilk tanışması 1900 yılında ingiliz büyükelçiliğinde çalışan yetkililerin Challenge Kupası adı altında düzenledikleri ve üst üste 3 yıl kazananın kupayı alacağına karar verdikleri bir turnuva ile olmuştur.
Türkiye’de düzenlenen ilk tenis turnuvası özelliğini de taşıyan kupanın maçları sayesinde Türkiye bu yeni sporu tanımış oldu. Bundan 5 yıl sonra İzmir’de Bornova ve Karşıyaka semtinde oynamaya başlayan İngilizler fazla bir izleyici kitlesine ulaşmasalar da yavaştan bu sporu tanıtmaya başlamışlardı. 1910 yılında ilk tenis kortumuz İstanbul da Küçük Moda diye bilinen yerde açılmıştır.
TENİSE İLGİ BÜYÜYOR
Hızla yaygınlığı artan tenis sporu 2004 yılında Türkiye Tenis Federasyonu’nun bağımsız olmasıyla beraber patlamasını yaşamıştır.
Grand slamlere kendi puanlarıyla katılan İpek Şenoğlu ve 2007 yılında bir grand slam heyacanı daha yaşatan özbek asıllı tenisçimiz Marsei İlhan ile birlikte Melis Sezer,Başak Eraydın ve Çağla Büyükakçay grand slam görmüş ve Türkiye’de gelişimine devam eden bu sporun meyveleri olarak kayıtlara geçmişlerdir.2010 yılı başlarında lisanslı tenisçilerin sayısı 4 bin civarı iken 6 yıllık bir süreçten sonra 35 bin lisanslı oyuncuya ulaşmıştır. Bu durum tenis’e olan ilginin ne denli büyük olduğunu da göstermiş oluyor.
TENİS SAHASI (KORTU) ÖlÇÜLERİ NELERDİR ?
Tenis sahası ya da tenis kortu olarak bilinen alanın belirli bir ölçüleri vardır. Bu ölçüler uzunluk olarak 23.7 m, genişlik olarak ise 10.9 m olarak belirlenmişir. Kortu iki eşit parçaya bölen gergin filenin yüksekliği ise 0.9 metre olarak ayarlanmaktadır. Tenis kortları toprak, çim, sert, halı saha ve sentetik kort olarak 5 farklı çeşidi vardır. Her kortun kendine has yapısı ve oyun zevki mevcuttur
TENİS SAHASI AÇMA MALİYETİ NE KADAR ?
60 BİN TÜRK LİRASINA YAPILABİLİYOR
Basit bir sentetik sahanın maliyeti düşüktür fakat ömrü de o derecede kısa olacaktır. Tenis kortları zeminde kullanılan malzemelerin kalitesine göre daha fazla maliyetli olabiliyorlar, kullanılan kum,mıcır,kauçuk ve kum gibi malezemeler yapım maliyetini yukarıya çeken unsurlardır fakat bu maliyet kısa vadeli olarak düşündüğünüzde değil de uzun vade de size avantaj sağlayacaktır. Bir kortu hazır hale getirmek için ;
⦁ Kullanılacak zemin temiz hale getirilir ve silindir ile düzlenir.
⦁ Düzlenen saha asfalt dökülerek tekrar silindir yardımı ile düz bir hale getirilir.
⦁ Asfalt zeminin üzerine bir kaç kat astar dökülür ve tekrar düzleme işlemi yapılır.
⦁ Son işlem kotunuzun nasıl olmasına karar verdiğiiz işlem çim ve elastik bir zemine göre istediğiniz zemin yerleştiriliyor ve oyun çizgileri çizildikten sonra sahanız oynanabilir hale getiiliyor.
[related-post id=”1225″]
Tüm bu işlemler 2015-2016 yılı verilerine göre 60 bin türk lirası ile 80 bin türk lirası arasında değişen bir masrafa mal oluyor. Yeterli sermayeyi karşılayacak gücünüz yoksa devletin spor alanında sağladığı teşviklerden de faydalanabilirsiniz. Bu konuda Spor teşvikleri olarak hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz.
TENİS SAHASI AÇARSAM NE KADAR VE NASIL PARA KAZANIRIM ?
Tenis sporunun ülkemizde ki hızlı yükselişinden bahsetmiştik. Bu yükseliş beraberinde popülerliği de getirdiğinden yeni konut projelerinin içinde bu tür kortların olması kaçınımaz oluyor. İnsanlar aylık üyeliği 60 liradan başlayıp 200 liraya kadar giden bu zevkli sporu hobileri arasına almaya başlamışlar bile.
Peki tenis, işletmeciliği bakımından ne kadar kazanırıyor? Öncelikle masraflarından bahsetmek gerekirse neredeyse hiç yok gibi bir şey. Kortunuzu kurdunuz ışıklandırma ve tribün yaptınız, sonrası tamamen zemin bakımından başka bir şey değil. Zemininizi kullanım süresine göre ister 2-3 ayda bir ister yılda bir olarak bakıma alabilir. Yeni görünümü verebilirsiniz ki belediyelerin yaptıkları kortların 2-3 yıl bakım yapılmadan gayet rahat kullanıldığını da biliyoruz. Oyuncuların tenis raketi,tenis topu,tenis ayakkabısı gibi ihtiyaçlarını da karşılayabilir ücretsiz ya da kiralık olarak kullanıma sunabilirsiniz. Ortalama bir raketin fiyatı 150 liradan başlıyor. 700 liraya kadar giden raketler de mevcut. Bu durumlar göze alındığında en geç 1 yıl içerisinde kendi masrafını çıkartıp kara geçmenizi sağlayacak bu işletmecilik ileriki yıllar içerisinde daha da göze batılacağı öngörülüyor.