Gözlük Mağazası Nasıl Açılır? | Optik Açma İş Fikri

0
Optikçi açmak
Gözlük mağazası

Her geçen gün genişleyen ve gelişen optik sektöründe işyeri açmak isteyenler için yüksek kar oranları bu mesleği cezbedici kılmıştır. Düşük risk ile baş döndürücü paralar kazanmanız mümkün. Optik mağazası açmak isteyenler için güzel tavsiyeler yer almaktadır. Bu alanda ticari girişimlere başlamadan önce profesyonel bilgiler almanızda fayda bulunmakta. Optik mağazası açmak için gerekli belgeler hazırlanarak iş kurmaya adım atılması gerekmektedir.

Optik sektörü de genişleyen pazar haline gelmiştir.Son zamanlarda internet üzerinden de optik sektöründe online satışlar hızla artmaya başlamıştır. En ufak göz probleminde de yorgunluğu gidermek için alınan dinlendirici gözlükler hayatımızda vazgeçemediğimiz ağrı kesiciler arasında yer almaktadır.

Kimler Optik Açabilir?

Kimlerin Optik açabileceği kanunlarla belirtilmiştir.  5193 sayılı Kanun 4. Maddesine göre; ”Numaralı (mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde meslekî eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu olmak gerekir.”

Bu maddeye ek olarak Göz Hastalıkları Uzmanı tabipleri de optisyenlik yapabilirler. Fakat Optisyenlik yaptıkları sırada mesleklerini icra edemezler.

Bu kanun maddesine göre Açmayı düşündüğünüz gözlük mağazasında numaralı gözlük satmayı düşünüyorsanız ya optisyenlik bölümünden mezun olmalı yada göz doktoru olmanız gerekmektedir.

Optisyenlik Diploması Nasıl Alınır?

Gözlük mağazası açmak için gereken tek şey optisyenlik diplomasıdır. İki senelik optisyenlik bölümünü bitirdikten sonra diploma almayı hak eden kişiler optik mağazası açabilir. Gözlükçü olmak için hangi bölüm okunmalı diyenlere gerekli eğitimlerin alınması gerektiğini belirtmeliyiz. Optisyenlik bölümü ise YGS 1 bölümünden alınan puanla öğrenci kabul etmektedir.

Optisyenlik eğitimi ise sağlık meslek yüksekokullarında verilmektedir. Eğitim süresi 2 sene olmaktadır. Mezun olunduğunda ise optisyenünvanı alınmaktadır. Bölüm okunurken ise birinci sınıf öğrencilerinin 20, ikinci sınıf öğrencilerinin 40 gün staj yapması gerekmektedir. Staj esnasında reçetelerin doğru şekilde okunması, odak noktalarının tam olarak ayarlanması, camların hazırlanması gibi çeşitli konularda öğrenciler için beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.

Optik Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler

Optik malzemeleri
Keratometre

Teknolojik gelişmeler olmadan optik mağazası açmak mümkün değildir. Optik dükkanı açmak için gerekenler bilinerek adımların doğru atılması gerekmektedir.

Optik mağazası açmak için bulunduğunuz ilin en yüksek sağlık kurumundan optisyenlik müessesi ruhsatı almanız gerekmektedir.

Eğer siz optisyen ünvanına sahip değilseniz işletmenizde en az 1 kişi optisyenlik belgesine sahip mesul müdür çalıştırmak zorundasınız.

Sağlık kuruluşundan alacağınız belge dışında hazırlamanız gereken evraklar bir iş yerinin kuruluşuyla hemen hemen aynı evraklar olacaktır bu evrakları İşyeri Nasıl Açılır ? | İşletme Kurma Aşamaları Nelerdir? yazımızdan öğrenebilirsiniz

Gözlükçü Açmak için Gerekli Araç ve Gereçler

Optik mağazası açılışında kullanılan bağzı cihazlara ihtiyacınız olacak bunlar; Gözlük camlarının numara ölçümlerinde kullanılan alet fokometre, gözbebeğinin çapını ölçen alet olan pupillometre, kornea kavislerini ölçmeye yarayan alet olan keratometrede optik mağazası açarken işletmede kullanılan araçların bir kaçından biridir.

Optik Mağazası İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Büyük bir ustalık ve dikkat gerektiren optik işletmeciliği işine girilmeden önce iş planlarının dikkatle hazırlanması gerekmektedir.Bu aşamalara başlamadan önce optik belgesi nasıl alınır öğrenilerek belgelerin hazır tutulması gerekmektedir.Optik mağazası açmadan önce maliyetinin iyi şekilde açılması gerekmektedir.

Mağazanın büyüklüğü, açılacak yer, satış yapılan ürünlerin çeşitliliği ve en önemlisi teknolojik aletlerin çeşidi de etkilemektedir.İş kurma kriterlerine uygun şekilde açılan optik mağazalarında aylık en az 6 ile 8 bin arasında kar elde edilmesi mümkündür. Bayilik fikri de oldukça çok kazandırmaktadır. Firmalara ulaşarak illerde bayilik talep edilmesi de mümkün olmaktadır.

Optik Mağazası Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekmektedir?

Gözlük mağazası açılmaya karar verilmeden önce maliyetinin de dikkatli şekilde düşünülmesi gerekmektedir. Gözlükçü dükkanı açılan yer, hazırlanan mağazanın iç yapısı, içinde kullanılan eşyalar da gözlükçü açma maliyetine eklenerek hesaplama yapılması gerekmektedir. Bu sebeple iş için 15 ile 20 bin dolar arasında bir tutarı gözden çıkarmak gerekmektedir.

Açılan optik mağazası dekorasyonu da mükemmel şekilde hazırlanmalıdır. Şehirden şehre fiyatlar değişmektedir. Kullanılan teknolojik ürünlerin markası, modelleri, telefon, internet ve çalışanların ödemeleri de hesaplanarak harcamalar planlanmalıdır.

Gözlük Mağazası Açmanın Maddi Getirisi Nasıl Olmaktadır?

Günümüzde göz sağlığı tedavisi amacıyla açılan hastanelerin de sayısı hızla artmaktadır. Gözlükçü açılan alan, yer iyiyse, müşterilerle iletişim iyiyse bu işten kazanılan para da artmaktadır. Gözlüklerin yanı sıra lensler, okuma gözlükleri, göz damlaları gibi çeşitli uygulamalar yapıldığında, vitrin de orijinal fikirlerle süslendiği takdirde kazanma imkanı daha da kolay olmaktadır.

Bu sebeple sahibinden optik mağaza devralmak isteyen kişilerin sayısı da hayli fazla olmaktadır. Gözlükçülerde en çok dikkat çeken kısım olan çocuk gözlükleri, güneş gözlüklerinin bulunduğu alanlarda çeşitlenmelerin de yapılması gerekmektedir. Dükkanların bu nedenle iyi şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Hastane Karşısında Optikçi Açmanın Avantajları

Önceki yazımızda işyeri nereye açılmalıdır konusunu ayrıntılı olarak yazmıştık. Optik mağazası için: İş yapılabileceği düşünülen herhangi bir hastane karşısında optik mağazası açmak oldukça mantıklı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise hastane karşısında açılan optikçinin iş yapıp yapmayacağıdır. Optisyenlik diploması nasıl alınır bilinerek doğru adımların atılması, araştırmaların iyi yapılması gerekmektedir.

Hastaneden kaç hastaya gözlük reçetesi çıktığı, hastanede kaç gözlükçü olduğu, hastanenin büyük bir hastane olup olmadığı, hastaneden çıkan hastaların optikçi tercihinin nasıl olacağı da önemli etkenler arasındadır. Bu kriterlere bakılarak da dükkanımızı şekillendirebiliriz.

Önceki İçerikDünyada En Değerli 10 Para Birimi
Sonraki İçerikPart Time İş İlanı Veren 30 Büyük Firma | Yarı Zamanlı İşler

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz