Sorgum Sudan Otu Yetiştirerek Para Kazanmak İster Misiniz?

0
Sorgum otu ve tohumu
Sorgum Sudan otu yetiştiriciliği.

Buğdaygiller ailesinden ve bir yem bitkisi olan sorgum sudan otu yetiştirerek para kazanmak ister misiniz? Eğer cevabınız evetse makaleyi okumaya devam edin. İşte sorgum sudan otu yetiştiriciliği hakkında her şey:

Sorgum Sudan Otu

Anavatanı Mısır olduğu düşünülen sorgum sudan otu, buğdaygiller ailesine ait bir yem bitkisidir. Amerika’ya Çin tarafından 1850 yılında tanıtılmıştır.  Her türlü toprakta yetişebilen bitki, bir yıllıktır. Dekara 2-3 kg tohum, tohumlar arası 40-45 cm ve derinliği de en az 3-4 cm olmalıdır. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır. Mayıs ayında Temmuz ayına kadar ekilebilir, ekimden 50 gün sonra toplanabilen sorgum sudan otunu bir defa sulamak yeterlidir. Slajlık soya fasulyesi ile birlikte ekildiğinde, sorgum sudan otunda ki protein oranı artmaktadır. Bitki Türkiye’de çok az yetiştirilen bir bitkidir.

Sorgum Sudan Otunun Faydaları

    Sorgum sudan otunun 30’dan fazla türü vardır ancak bir türü insanların yemesi için de kullanılabilir. Ve bir çok faydası vardır. İsterseniz faydalarına bir bakalım:

  • Sindirim: Sorgum sudan otunun şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kramp ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca içerdiği lif sayesinde kalp krizi ve felci önleR, LDL kolesterolü düşürür.
  • Kanser: Sorgum sudan otunun kepek tabakasında önemli antioksidanlar vardır. Bu antioksidanlar başta yemek borusu kanseri olmak üzere bir çok kanseri önler.
  • Diyabet: Tanen açısından zengin olan sorgum kepeği, nişastanın vücut tarafından absorbe edilmesini engelleyen enzimlere sahiptir. Bu enzimler de vücudun insilün ve glikoz seviyesini düzenler.
  • Kemik Sağlığı: İçerdiği magnezyum sayesinde, kalsiyum emilimini sağlar. Ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önler.
  • Çölyak Hastalığı: Çölyak hastalığı, aşırı derecede glüten alerjisi olarak tanımlanabilir. Sorgum sudan bitkisinin içerisinde glüten yoktur. Dolayısıyla bu hastalıktan mustarip kişiler sorgum sudan bitkisinden yapılmış ürünleri rahatlıkla kullanabilir.

Sorgum Otu Nasıl Kullanılır?

Sorgum sudan otu
Sorgum sudan otu yetiştiriciliği yaparak para kazanma işini inceledik

Slaj yani yem bitkilerinin biçilip parçalanması ve hava ile irtibatının kesilerek besin değerinden hiçbir kayıp vermeden, hatta turşulaşma sırasında bir miktar da değerini arttırarak yeşil yemlerin saklanması olarak kullanımının yanı sıra öğütülerek un yapılıp kullanılabilir.

Sorgum Sudan Otunun Besin Değeri

Sorgum sudan otu vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir tahıldır.  Niasin , riboflavin ve tiamin gibi vitaminlerin yanı sıra magnezyum , demir , bakır , kalsiyum , fosfor ve potasyum gibi mineraller içerir. Sorgum unundan yapılmış ürünleri diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Sorgum Unundan Yapılmış Ürünler

Ekmek başta olmak üzere kek, kurabiye ve poğaça gibi her türlü hamur işi yapılabilir.

Sorgum Tohumu Fiyatı

Sorgum tohumu
Sorgum sudan tohumu

10 ila 15 TL arasında değişmektedir.

Sonuç: Buğday, yulaf, arpa gibi glüten içeren tahılların sağlığımıza verdiği zararlar düşünüldüğünde sorgum unu insanlık için kurtarıcı bir ürün olacağa benziyor.

Önceki İçerikToptan Giyim Nereden Alınır? | Toptan Giyim Alım Satım Siteleri
Sonraki İçerikGürcistan’da Konut Edinme | Gürcistan’da Ev Almak Avantajlı Mıdır?

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz