Taşınma İzni Nedir ve Kaç Gündür?

0
Taşınma izni nedir kaç günüdür?
Taşınma izni nedir nasıl alınır?

Yeni bir eve taşınacaksanız, müdürünüzden yada işvereninizden izin almanız gerekiyor ama neye istinaden ne izni almanız ve kaç gün izin alabileceğinizi bilmiyorsanız piyasa anketi olarak sizler için taşınma iznini araştırdık.

Taşınma İzni Nedir?

Memurların ve özel sektör çalışanlarının yeni bir eve taşınma gerekçesiyle nakliye işlemleri ile elektrik, su ve doğalgaz bağlatma gibi resmi prosedürleri yerine getirmek için almış oldukları izne ev taşınma yada taşınma izni denir.

Taşınma İzni Kaç Gündür?

Öncelikle belirtmemiz gereken önemli bir husus var. 4857 sayılı iş kanunun (Bknz. 4857 İşkanunu) hiçbir maddesinde taşınma izni ibaresi yoktur. Bu şu demek oluyor özel sektör ve kamu çalışanlarının ev taşırken kullanabilecekleri taşınma izni diye bir izin türü kanunen yoktur. Yani taşınma izni işverenlerin ve Kamudaki müdürlerin insiyatifine bırakılmıştır.

Kanunen bu tür bir izinin olmamasına rağmen özel sektör işverenleri çalışanlarına genellikle 1 yada 2 gün ücretli veya ücretsiz izin verirler. Bu sürenin uzaması işverenin insiyatifine bağlı kalınarak taşınacağınız yerin uzaklığına ve çeşitli sebeplere bağlı kalarak değişlik gösterebilir.

Memurlarda özel sektörden farklı olarak tayin ve atamalarda gidilecek yerin görev yeri dışında olması durumunda tebliğ tarihinden itibaren 15 gün süreyle memura izin verilir.

Kimler Taşınma İzni Alabilir?

Özel sektör ve kamu çalışanlarının tamamı taşınma iznini kullanabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi kanunen ev taşımaya özel bir izin olmadığı için izninizi ücretli yada üzretsiz izin olarak işverenden yada müdürünüzden istemelisiniz.

Özel Sektörde Taşınma İzni Var Mı?

Ev taşımak çoğu zaman zorunlu bir işlemdir, zorunlu olmasına rağmen bazı çalışanlar işverenlerinden izin isteme konusunda çekingen olabiliyor. Çünkü bazı iş verenler izin konusunda zorunlu olmasına rağmen duyarlı olmayabiliyor. İş Kanununda taşınmaya özel bir bir izin olmaması yukarıda da belirttiğimiz gibi izin verme eylemini işverenin yada insan kaynaklarının insafına bırakılıyor.

Çoğu işvereni bu sınıfın dışanda olduğunu düşünerek işverenlerin çalışanları için 2 güne kadar izin verediğini söyleyebiliriz.

Memurların Taşınma İzni Var mı?

Memurların Taşınma izinleri özel söktördekine göre biraz farklıdır.

Memurlar;

Tayin durumunda: Memurlara iller arası tayinlerde tayin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün ücretli izin verilir. Bu süreye mehil süresi adı verilir.

Görev yaptığı ilde taşınma: Özel sektörde olduğu gibi memurlarında görev mahalli içinde yapacakları ev değişikliğinde taşınma izinleri yoktur. Mazeret izinlerini yada yıllık izinlerini kullanabilirler.

İş Kanunu’nda Taşınma İzni Var mı?

Makalemizin başında söylediğimiz gibi 4857 sayılı iş Kanunun da taşınma izni olarak özel bir izin yoktur. Fakat aynı kanunun 55. Maddesinin ”j” bendinde ”İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.” ifadesi ile işveren diğer izinler kapsamında çalışanlarına ücretli izin verebilir.

İşçi hakları çerçevesinde değerlendirdiğimizde çalışanlar kanunen bu hakkı talep edebilirler. Ama iznin onaylanması işverenin insiyatifine burakılmıştır. Biz her ne kadar olaya iş kanunu çerçevesinde baksakta bir çok işveren çalışanını zor durumda burakmayıp taşınma iznini vermektedir.

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Taşınma izninizi öncelikle taşınma işleminden önce almamanızı öneririz. Taşınma gerçekleşmeden en az 1 hafta önce işvereninize sözel olarak haber vermeniz daha iyi olacaktır. Yine çok geçikmeden bir dilekçeye evinizi taşıyacağınızı bu nedenle taşınma izni istediğinizi dilekçede belirtmeniz yeterli olacaktır.

Bu konuda her işletmenin kendine ait bir işleyişi olabilir. Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız insan kaynakları departmanı ile iletişime geçmenizi öneriririz.

Önemli bir hatırlatma yapaılım iş kanununa göre 2 gün haber vermeden işe gelmeyen birini işverenin işten çıkarma yetkisi vardır. Bu nedenle izninizin onaylandığının takibini yapmayı unutmayın.

İşveren Taşınma İzni Vermek Zorunda Mı?

4857 sayılı iş kanununa göre işverenler çalışanlarına mazeret izni vermek zorundadır. Ama sorun şu ki taşınma izni ne yazıkki mazeret izni kapsamına girmiyor. Mazert izni kapsamına giren haller;

  • Evlilik İzni
  • Ölüm İzni
  • Babalık İzni
  • Evlat Edinme İzni
  • Çocuk Tedavi İzni

Kanuna göre taşınma izni zorunluluk gerektiren bir izin olmadığı için işveren bu izni vermek zorunda değildir. İşverenler iş huzuru ve iş barışı gereği çalışanlarından daha çok verim alabilmek adına çalışanlarına bu gibi durumlarda izin vermektedirler.

Taşınma İzni Alamazsam Yıllık İzin Talep Edebilir Miyim?

İşvereniniz veya Kurum Müdürünüz Taşınma izni adında ekstra ücretli izin vermiyorsa son çare yıllık izninizi kullanmanızdır. Eğer kullanmadığınız yıllık izinleriniz varsa taşınma sürecinde yıllık izinlerinizi kullanmayı talep edebilirsiniz.

Taşınma Yardımı Nedir Alabilir Miyim?

Bazı özel sektör iş yerleri taşınma yardımı adı altında çalışanlarını mali açıdan desteklemek için taşınma yardımı ödemeleri yapabiliyor. Daha çok kurumsal firmalarda gördüğümüz bu yardımdan haberdar olmayabilirsiniz. İşyerinizin insan kaynaklarında bu konuda bilgi alabilirsiniz. Devlet memurlarının tayini durumlarında ise mesafeye göre yol harcırahı ödemerli yapılmaktadır.

Sonuç olarak Ülkemiz İş Kanun’ unda taşınma izni adı altında bir madde yoktur. Bu durumda taşınma izni ve süresi diye bir şey de yoktur. Fakat çalışanlar işverenlerine durumlarını anlatarak evlerini taşıyacaklarını ve bu izne ihtiyaçları olduğunu belirterek ücretli veya ücretsiz izin talep etmeleri halinde işverenlerin çalışanlarını anlayışla karşılayacaklarını düşünüyoruz.

Önceki İçerikİşgücü Uyum Programından(İUP) Ayrılmak – İstifa Etmek İŞKUR
Sonraki İçerikÇin’den Alışveriş Yapabileceğiniz En Güvenilir Siteler

Yorum Yap:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz